Puheenaihe

Rahankeräykset helpottumassa merkittävästi – Ilmoitus poliisille riittäisi pienkeräyksissä

Pienkeräyksen voisi järjestää muun muassa taloudellisissa vaikeuksissa olevan yksittäisen henkilön tai perheen auttamiseksi.

Rahankeräyslain uudistus tekee spontaanit pienkeräykset mahdollisiksi.

Ella Kajaste

LÄNSI-UUSIMAA | Rahankeräyslain uudistus on tuomassa merkittäviä helpotuksia rahankeräyksiin.

Uudessa laissa on tarkoitus korvata nykyiset määräaikaiset keräyskohtaiset rahankeräysluvat jatkuvasti voimassa olevilla luvilla.

Pienimuotoisessa keräyksessä riittäisi poliisilaitokselle tehtävä ilmoitus kaksi arkipäivää ennen keräyksen aloittamista. Näin mahdollistettaisiin spontaanit rahankeräykset.

Pienkeräyksen voisi järjestää muun muassa taloudellisissa vaikeuksissa olevan yksittäisen henkilön tai perheen auttamiseksi.

Lakia valmistellut työryhmä ehdottaa, että pienkerääjä voisi järjestää kalenterivuosittain enintään kaksi keräystä eikä pienkeräyksen tuotto saisi ylittää 10 000 euroa. Keräyksen järjestäjältä tai keräystarkoitukselta ei edellytettäisi yleishyödyllisyyttä.

Pienkeräyksen voisi järjestää rekisteröimätön vähintään kolmen Suomessa pysyvästi asuvan täysi-ikäisen luonnollisen henkilön muodostama ryhmä, Suomessa rekisteröity yhdistys, säätiö, uskonnollinen yhdyskunta tai puoluerekisteriin merkitty puolue. Keräystä ei voisi järjestää elinkeinotoiminnan tukemiseen tai yksityishenkilön tai oikeushenkilön varallisuuden kartuttamiseen.

Varojen hankkiminen päiväkodin ryhmän, koululuokan tai vakiintuneen opinto- tai harrasteryhmän opiskelun tai harrastetoiminnan edistämiseen olisi edelleen mahdollista ilman lupaa.

Luvanvaraisissa keräyksissä rahankeräyksen järjestäjän sekä keräystarkoituksen tulisi olla yleishyödyllinen. Keräyksen järjestäjän tulisi olla Suomessa rekisteröity yhteisö tai säätiö.

Julkisyhteisöillä ei olisi edelleenkään oikeutta järjestää rahankeräyksiä.

Lakiehdotus on parhaillaan lausuntokierroksella.

Se etenee eduskuntaa alkusyksyllä. Lain on tarkoitus tulla voimaan keväällä 2019.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat