Puheenaihe

Nämä ehdokkaat hyväksyvät rikkomukset lakia vastaan – Puolet sanoo: kansalaistottelemattomuus on OK

Neljä presidenttiehdokasta kahdeksasta on valmis hyväksymään kansalaistottelemattomuuden, jos sillä voidaan edistää hyväksi katsottuja päämääriä. Kuvituskuva.

Mika Niskanen / Arkisto

Uutissuomalaisen vaalikoneeseen vastanneiden presidenttiehdokkaiden näkemykset kansalaistottelemattomuudesta eroavat toisistaan melko tavalla.

Kahdeksasta ehdokkaasta neljä katsoo, että kansalaistottelemattomuus on hyväksyttävää, vaikka sillä joskus rikottaisiin lakiakin. Näin ajattelevat Tuula Haatainen (sd.), Pekka Haavisto (vihr.), Merja Kyllönen (vas.) ja Nils Torvalds (r.). Sen sijaan Laura Huhtasaari (ps.), Matti Vanhanen (kesk.) sekä kansanliikkeiden ehdokkaat Sauli Niinistö ja Paavo Väyrynen eivät lämpene kansalaistottelemattomuudelle.

Haataisen mukaan on tilanteita, joissa lakia rikkovaa kansalaistottelemattomuutta voidaan pitää moraalisesti hyväksyttävänä.

Tottelemattomuus on joskus moraalisesti hyväksyttävää."

– Lähtökohta kuitenkin on, että Suomessa päätetään yhteisestä kaikkia koskevasta lainsäädännöstä demokraattisessa järjestyksessä, eikä yksilöllä voi olla avointa mandaattia henkilökohtaisten arvojensa pohjalta itse päättää, mikä lainsäädäntö häntä sitoo ja mikä ei, Haatainen muistuttaa.

Pekka Haavisto korostaa sitä, että suomalaiset vastustivat aikanaan Venäjän sortovallan toimia.

– Omatkin sukulaiseni olivat tuolloin kutsuntalakkolaisia, ja tästä kansalaistottelemattomuudesta myönnettiin myöhemmin mitaleja, Haavisto paljastaa.

Rosa Parks ei vuonna 1955 Alabamassa suostunut antamaan linja-autossa istumapaikkaansa valkoiselle miehelle. Loppu on historiaa, sillä näin murtui Yhdysvaltojen rotuerottelulainsäädäntö.

Haaviston mukaan joskus lakien parasta ennen -päivä tulee näkyväksi kansalaistottelemattomuuden kautta.

– Näin on tapahtunut esimerkiksi seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksien kohdalla. Kansalaistottelemattomuuden on kuitenkin aina oltava avointa, läpinäkyvää ja väkivallatonta.

Tottelemattomuus mursi USA:ssa rotuerottelun."

Merja Kyllönen suhtautuu suopeasti kansalaistottelemattomuuteen, joskin hän myöntää, että se riippuu siitä, millaisesta tottelemattomuudesta todella on kyse.

Nils Torvalds on samaa mieltä, mutta ei perustele näkemystään kommentein. Sauli Niinistö korostaa, että asioiden edistäminen ei edellytä kansalaistottelemattomuutta. 

– Oikeuden ottamisesta omiin käsiin ei juuri hyvää seuraa, Niinistö muistuttaa.

Paavo Väyrysen mielestä lakeja on Suomessa noudatettava. 

– Poikkeustapauksissa lainsäädännössä olevia epäkohtia on voitava tuoda esiin myös osoittamalla niitä käytännön toiminnalla, Väyrynen myöntää.

Matti Vanhanen sen sijaan ei hyväksy lain rikkomista, ei myöskään Huhtasaari. Kummatkaan eivät avaa näkökantaansa sen tarkemmin kommenttien avulla.

Testaa Uutissuomalaisen vaalikoneesta, kuka on sinulle sopivin presidenttiehdokas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat