Puheenaihe

Helsinki aloittaa saamenkielisen opetuksen Pasilan peruskoulussa

Muotkatunturin kesukka tutustutti lapsia saamelaiskulttuuriin. Kesukka tarkoittaa saamen kielellä kesyä poroa.

Lotta Åberg

Pasilan peruskoulussa aloitetaan ensi syksynä laajamittainen suomi–saame-opetus. Laajamittaisessa kaksikielisessä opetuksessa vähintään neljäsosa koko oppimäärästä annetaan kohdekielellä.

Suomi–saame-opetus alkaa sekä varhaiskasvatuksessa että 1- ja 2-luokilla.

– Otamme opetukseen ensisijaisesti oppilaita Helsingistä, mutta mikäli oppilaspaikkoja jää vapaaksi, otamme oppilaita myös lähikunnista, sanoo perusopetusjohtaja Outi Salo.

Oppilaaksi pääsee hakeutumisen perusteella ilman soveltuvuuskoetta. Minimiryhmäkoko on 5 ja maksimiryhmäkoko 24 oppilasta.

– Toivomme, että opetus herättää suurta mielenkiintoa, Salo kannustaa.

Pääkaupunkiseudun saamelaisperheet ovat toivoneet saamenkielistä opetusta. Viime keväänä tehdyn kartoituksen perusteella kiinnostusta suomi–saame-opetukseen on riittävästi.

– Saamelaisperheiden huoltajat toivovat, että koulutuksessa olisi mahdollisimman paljon saamenkielistä opetusta ja kulttuuria. Nykyinen opetussuunnitelmahan antaa siihen mahdollisuuden, Hanna Helander City-Samit ry:stä toteaa.

Monipuolisen kieliohjelman toteutumiseen panostetaan Helsingissä kaikilla alueilla. Kaksikielinen opetus on osa kieliohjelmaa, jota kaupunki haluaa kehittää ja laajentaa vastaamaan perheiden tarpeita.

Kiinnostusta suomi–saame-opetukseen arvioidaan muutaman vuoden päästä, jolloin päätetään opetuksen toteutuksen jatkosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat