Paikalliset

HL-Vihannestukku tuomassa ison kasvihuoneviljelmän Mäntsälään

viljelys Pian ei puhuta Närpiön vaan Mäntsälän tomaateista.

Mäntsälään on tulossa todella iso kasvihuoneviljelijä. Kuvan kurkut ovat harrasteviljelijän kasvattamia.

Pasi Huuhtanen

Mäntsälään on tulossa iso kasvihuoneviljelys. Tähän asti vihannesten tukkukauppana toiminut HL-Vihannestukku on perustamassa kasvihuoneviljelystä Kapulin teollisuusalueelle.

Kymmeniä työpaikkoja."

Kyseessä on ison luokan hanke. Rakennusoikeutta HL-Vihannestukun tontille tulisi kaikkiaan 75 000 kerrosneliömetriä. Mikäli kaikki rakennusoikeus tulee käyttöön, Kapuliin syntyisi viljelmä, joka yksinään on kymmenesosa kasvihuonekaupunki Närpiön kaikista kasvihuoneista. Närpiössä on 400 kasvihuoneviljelijää (www.narpes.fi).

HL-Vihannestukun toimitusjohtaja Tetti Kuitunen kertoo, että asia on vireillä, mutta muistuttaa, että lopullisia päätöksiä ei ole tehty.

Mäntsälään tulisi tomaatin ja kurkun viljelyä. Tetti Kuitunen näkee, että kotimaisten vihannesten kysynnän lisääntyminen on pitkäaikainen suuntaus kuluttajien tottumuksissa.

– Ihmiset haluavat mieluummin lähellä tuotettuja vihanneksia kuin esimerkiksi Espanjasta tuotuja tomaatteja. Eikä Espanja ilmastonmuutoksen vaikutuksesta välttämättä ole kovin edullinen viljelyalue jatkossa.

HL-Vihannestukku tekee uuden aluevaltauksen ryhtyessään viljelemään kasveja. Tähän asti yhtiön pääalaa on ollut vihannesten tukkumyynti ja siihen liittyvä maahantuonti. Edessä on iso hanke ja paljon rekrytointia.

– Kasvihuone työllistää useita kymmeniä ihmisiä. Käsityönähän kasveja viljellään, Tetti Kuitunen sanoo.

Tulon Mäntsälään ratkaisi kolme asiaa. Tärkein oli sijainta, kakkonen tontti ja hyvän lisän kunnan houkuttavuuteen tuo koulutuskuntayhtymä Keuda.

– Sijainti keskisellä Uudellamaalla on ihanteellinen. Kuljetusmatkat ovat lyhyitä ja tämä tekee tuotantopaikan myös ympäristöystävälliseksi, kun ei tule pitkiä ajoja.

Tontti saa erityiskiitokset.

– Tontti on korkealla. Kasvit saavat hyvin aurinkoa, Kuitunen kehuu.

Keudan puutarha-alan opetus Saaren oppilaitoksella on Kuitusen mukaan erinomainen asia.

– Meiltä löytyy harjoittelupaikkoja opiskeluajalla ja varmasti myös pysyviä työpaikkoja valmistuville puutarha-alanosaajille, Kuitunen arvelee.

Yritys on tehnyt sopimuksen kunnan kanssa maan vuokraamisesta. HL-Vihannestukun käyttöön tulee alue Yandexin datakeskuksesta pohjoiseen ja sen lopullinen koko on noin 10,8 hehtaaria. Tähän tonttikokoon päästäkseen kunta tekee alueella kaavamuutoksen. Sen avulla tontin kokoa laajennetaan 2,2 hehtaaria koilliseen.

Erityinen ympäristöseikka on kasvihuoneyrityksen ja viereisen Yandexin datakeskuksen suunnittelema lämmönsiirto. Suunnitelma on, että Yandexin hukkalämpö ohjataan lämmittämään paljon lämpöä vaativia kasvihuoneita. Yritykset toimivat vierekkäin, joten lämpölogistinen hyöty on lähes suurin mahdollinen.

Energiaväylän rakentaminen yritysten välille ei ole vielä varmaa, mutta sellaista viritellään datakeskuksen päällikkö Ari Kurvi sanoo

– Meille on tulossa erinomainen naapuri, jonka kanssa olemme kiinnostuneet tekemään hyvää yhteistyötä, hän toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat