Päiväkodit ja koulut rakentamislistalla

Kunnanjohtaja esittää Mäntsälänjoen kunnostussuunnitelmaan 300 000 euroa ensi vuodelle.

Pasi Huuhtanen

Budjetti Kunnan ensi vuoden investoinnit yli 19 miljoonaa.

Ensi vuoden rakentamiskohteet ovat tutuilta aloilta. Kunta rakentaa uusia päiväkoteja ja kouluja sekä Kapulin yritysalueelle toimintaedellytyksiä yrityksille, mikäli kunnanjohtaja Esko Kairesalon budjettiesitys menee läpi poliittisen käsittelyn.

Suurimmat uudet rakennuskohteet ovat Ehnroosin koulu, Sälinkään koulu ja päiväkoti sekä päiväkoti Amandan laajennus.

Hyökännummen koulun ja päiväkodin vanha ja uusi osa puolestaan saadaan valmiiksi ensi vuonna.

Eniten rahaa lähivuosina vie Ehnroos. Koulun rakentamiseen on varattu 16,9 miljoonaa euroa. Ehnroos saatetaan rakentaa leasingrahoituksella, jolloin se ei näy kunnaninvestointimenossa. Ilmaiseksi koulu ei kuitenkaan tule, vaan sen kulut näkyvät joka vuosi kunnan käyttötalousmenoissa.

Ehnroosin rahoitusmallista ei kuitenkaan ole vielä valtuuston päätöstä. Rakentamisen piti alkaa tänä vuonna, mutta urakkakilpailusta tehty valitus on siirtänyt aloittamista. Päätös valituksesta piti tulla tämän vuoden aikana, muta nyt näyttää siltä, että sekään ei ehdi tälle vuodelle.

– Tavoite on nyt, että Ehnroos olisi valmis vuonna 2020, tekninen johtaja Vesa Gummerus kertoo, mutta korostaa, että Ehnroosin rakentamisaikataulu on edelleen aivan auki juuri valituksen takia.

Sälinkään osalta tilanne on selvempi. Kunta on hyväksynyt NCC Suomi Oy:n pääurakoitsijaksi ja mikäli yllättäviä mutkia ei tule, rakentaminen on kiivaimmillaan ensi vuonna. Rahassa mitattuna töistä kaksi kolmasosaa sijoittuu vuoteen 2018.

Valmiiksi koulu ja päiväkoti tulisivat vuonna 2019. Rahaa on varattu yhteensä 10 miljoonaa, josta koulun ja päiväkodin osus on 9,1 miljoonaa.

– Tämän lisäksi rahaa kuluu esimerkiksi uuden koulun vaatimiin liikennejärjestelyihin, Gummerus kertoo.

Amandan päiväkodin muutostyöt alkavat uuden, kolmen päiväkotiryhmän kokoisen laajennusosan töillä. Se tehdään vuosina 2018-19. Rahaa työhön on varattu neljä miljoonaa euroa.

Amandan vanhan osan peruskorjaus alkaa tämän jälkeen. Se tehtäisiin vuonna 2020. Siihen on varattu 1,5 miljoonaa.

Isoa rakentamista on luvassa myös Kapulin alueelle. Sinne on varattu 1,5 miljoonaa euroa. Raha on yleisvaraus alueen kehittämiseen, mutta suuri osa siitä käytetään belgialaisen Recticelin tehtaan vaatimaan rakentamiseen. Recticelin tontti on Tokmannin pääkonttorista koilliseen.

Recticel on pörssiyhtiö ja toimii eristealalla. Kansainvälisellä yrityksellä on jo yksi tuotantolaitos Suomessa, Kouvolan vaahtomuovitehdas.

Kotokartanon alueen palvelutaloa aletaan suunnitella. Vaihtoehtoina ovat nykyisen Kotokartanon peruskorjaus, uuden rakentaminen tai tilan vuokraaminen.

Samalla selvitetään myös vaihtoehdot rahoitukselle. Tavoitteena on 40- tai 60-paikkainen tehostetun palveluasumisen ja kuntoutuksen talo.

Muuhun alueiden rakentamiseen varattaisiin 650 000 euroa. Tarkemmat käyttökohteet on vielä päättämättä, mutta mahdollisia ovat Lempivaaran ja Linjatiensivun alueiden rakentaminen.

Teitä ja katuja rakennettaisiin Tarumalle 100 000 eurolla ja muualle 700 000 eurolla. Tästä rahasta saatetaan tehdä Vuotavantien ja Koulupolun muutostyöt. Koulupolku kulkee Nordenskiöldintien suuntaisena kirkonkylän Keudan kulmalla.

Mäntsälänjoen kunnostus pääsisi vauhtiin. Kunnanjohtajan esityksessä rahaa tulisi 300 000 euroa, 100 000 enemmän kuin valtuuston raamissa ja lautakuntien esityksessä. Suurimmaksi osaksi kunnanjohtajan linja on ollut tiukempi kuin lautakunnilla.

Käyttäjän pasi.huuhtanen@media.fi kuva
Pasi Huuhtanen