Valtuusto pohti pakolaisia, yleisö ja toimittaja pihalle

Mäntsälän toissakeväisissä maahanmuttomielenosoituksissa oli melko rauhallista lukuunottamata muutamaa kiivasta puhujaa.

Pasi Huuhtanen

Mäntsälän tehtävä pakolaispäätös syksyn aikana.

Mäntsälän valtuusto päätyi erikoiseen ratkaisuun viime maanantain kokouksessaan.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Heta Ravolainen-Rinne (sd) ilmoitti kokouksen päättyessä, että valtuustosalin lehteri tyhjennetään yleisöstä ja median edustajista, kun valtuusto pitää keskustelutilaisuuden suljetuin ovin.

Suljetulla kokouksella saatiin avoimempi keskustelu."

Näin myös tapahtui. Ainoana paikalla olleena toimittajana menin kysymään puheenjohtajalta, mistä valtuusto keskustelee.

– Maahanmuuttokysymyksistä, Heta Ravolainen-Rinne vastasi.

Kysyin perusteluja päätökselle heittää lehdistö ja yleisö ulos.

– Ei haluta mielenosoituslaumoja tänne, kuului vastaus.

Heta Ravolainen-Rinne on SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen vaimo.

Kyseessä oli valtuuston avoin, lähetekeskustelun kaltainen tilanne. Päätöksiä asiassa ei tehty. Keskustelun tarkoitus oli löytää suuntaviivoja tulevaan päätökseen. Mäntsälän on tarkoitus syksyn aikana päättää, ottaako se lisää pakolaisia ja millä aikataululla.

Päätöksen keskustelun sulkemisesta teki valtuuston puheenjohtaja Ravolainen-Rinne. Saman illan puhelinsoitossaan Ravolainen-Rinne kertoo uskovansa, että suljetussa keskustelussa karsiutuu puhuminen julkisuudelle ja ns. lehtien palstoja varten.

Hän kuitenkin korostaa pyrkivänsä avoimempaan keskustelukulttuuriin jatkossa.

– Maahanmuuttoasioista voisimme pitää kuntalaisinfon/keskustelutilaisuuden, jos aikataulut antavat periksi. Kuntalaisilla saattaa olla virheellisiä käsityksiä aiheesta, jos tiedot ovat vaan esimerkiksi somen varassa, Ravolainen-Rinne ehdottaa.

Mäntsälän maahanmuuttokoordinaattori Fia Hafiz vakuuttaa pyrkivänsä avoimeen keskusteluun ja kanssakäymiseen kuntalaisten kanssa.

–  Koen tärkeänä, että valtuustossa on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja käydä sitoutumatonta keskustelua, hän kuitenkin puolustaa päätöstä ovien sulkemisesta.

Kunnanjohtaja Esko Kairesalon perusteluna kokouksen sulkemiselle oli, hämmästyttävää kyllä, avoimuus.

– Perusteluna linjaukselle oli ennen kaikkea se, että halusimme yksittäisten valtuuston jäsenten keskustelevan avoimesti maahanmuuton jatkosta. Kun paikalla ei ole valtuuston ”ulkopuolisia” eli lehdistöä tai kuntalaisia, kukin voi rehellisesti ja avoimesti ottaa kantaa asiaan ja perustella näkemyksiään. Kyse ei ole salailusta tai yleisen keskustelun ja mielipiteen vaihdon väheksymisestä vaan asian valmistelusta ja avoimesta, ei sitovasta keskustelusta, Kairesalo kirjoittaa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Tapio Havula (kesk) pitää käytäntöä kutakuinkin normaalina.

– Onhan näitä yleisön poistamisia ollut muissakin asioissa aina silloin kun halutaan välttää julkista keskustelua asian valmisteluvaiheessa, hän kirjoittaa.

Havula vakuuttaa, että asia nostetaan julkiseksi ennen päätöksentekoa.

– Ei tätä asiaa ole tarkoitus missään tapauksessa salassa päättää . Asia tulee kunnanhallituksen kautta valtuustoon ja silloin on keskustelu julkista, Havula sanoo.

Kysymykset

päättäjille

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Heta Ravolainen-Rinne, kunnanhallituksen puheenjohtaja Tapio Havula, kunnanjohtaja Esko Kairesalo, hallintojohtaja Esa Siikaluoma ja maahanmuuttokoordinaattori Fia Hafiz saivat vastattavakseen seuraavansisältöiset kysymykset sähköpostilla. Kaikki myös vastasivat perjantai-iltapäivään mennessä.

Ohessa oleva juttu perustuu heidän vastauksiinsa.

Huomionarvoista on, että kukaan ei vastannut siihen, onko itse päätöksen kannalla. Myöskään siihen ei tullut vastausta, kenen ehdotus yleisön ja median poistaminen oli.

1. Kenen ehdotus median ja yleisön poistaminen oli?

2. Kuka teki päätöksen asiasta?

3. Millä päätöstä perustellaan?

4. Mitä etuja tästä menettelystä oli?

5. Entä mahdollisia haittoja?

6. Oletko itse kyseisen päätöksen kannalla? Kyllä tai ei riittää, mutta voi perustella.

7. Kuvaako tämä toiminta mielestäsi Mäntsälän tiedotuslinjaa laajemmin?

8. Onko Mäntsälä mielestäsi tiedottamisessaan avoin kunta? Jos on, niin toivon esimerkkejä tästä avoimuudesta.

9. En ole saanut käytyyn keskusteluun perustuvaa tiedotetta. Nyt on torstai. Onko tiedottaminen asiasta tullut mieleen?

10. Onko keskustelun sisällöstä nyt jotain kerrottavaa medialle? Mitä?

Written by:

Pasi Huuhtanen

Ota yhteyttä