Mäntsälä voisi tienata keskustabulevardilla

Vanhan Lahdentien varteen mahtuisi hyvin kerrostaloja, arkkitehti Tero Vanhanen näyttää.

Pasi Huuhtanen

Lahdentie etelään.

Pasi Huuhtanen

Lahdentie pohjoiseen.

Pasi Huuhtanen

Kerrostaloja meijerin kohdalla Tero Vanhasen luonnoksessa.

Tero Vanhanen

Meijerin kohta katutasolta Tero Vanhasen luonnoksessa.

Pasi Huuhtanen

SE-vauhtia valmistunut arkkitehti usuttaa kotikuntaansa uskaltamaan.

– Mäntsälän on hullua miettiä lumenajon kustannuksia, kun se suunnittelee Lahdentien kehittämistä, mäntsäläläinen arkkitehti Tero Vanhanen sanoo.

Vanhanen puhuu Mäntsälän päätöksestä olla ottamatta itselleen Vanhan Lahdentien pätkää kirkonkylän keskustan kohdalla. Syynä tähän oli muun muassa se, että teknisessä toimessa oli laskettu pelkän talvikunnossapidon hinnaksi 75 000 euroa vuodessa.

Lukua ei kunnan keskusteluissa juuri kyseenlaistettu, eikä se olekaan jutun ydin. Ydin löytyy siitä, kuinka paljon kunta voisi saada ensiluokkaista rakennusmaata jalostamalla Lahdentiestä bulevardin ja kaavoittamalla sen varteen kerrostaloja.

– Lahdentien muuttaminen kunnan kaduksi mahdollistaisi useiden autokaistojen lisäksi esimerkiksi keskustan kohdalle helposti noin 20 000 kerrosneliömetriä uutta rakentamista muutamalla kuusikerroksisella kerrostalolla. Uuden rakennusoikeuden hinta voisi kenties olla esimerkiksi 200-250 € kerrosneliömetriltä, Vanhanen esittää.

Keskiarvohinnalla rakennusoikeudesta tulisi tuloja usea miljoona euroa, mikäli kaikki oikeudet saataisiin myytyä.

– Rakennusoikeuden myynnin ja katumuutosten kustannusten jälkeen jäisi todennäköisesti muutama miljoona kunnan kassaan katujen kunnossapidon ja vaikkapa vanhusten hoidon tukemiseen. Kunnan keskustan ”kaupunkikuva” paranisi samalla huomattavasti ja yritykset saisivat lisää asiakkaita uusista asukkaista, joita Mäntsälän keskusta varmasti tulevinakin vuosina houkuttelee, Vanhanen sanoo.

Vanhanen toivoo, että keskustaan käynnistyvässä kaavauudistuksessa otetaan uusia mahdollisuuksia aidosti esiin.

Käyttäjän pasi.huuhtanen@media.fi kuva
Pasi Huuhtanen