Suomen kansalliskissa on ihanteellinen lemmikki

Pikkuinen Kissakallion Ronaldo eli Roni osallistui elämänsä ensimmäisessä kissanäyttelyssä pentuluokkaan. Tuomarina toimi hollantilainen Alexey Shchukin, joka valitsi Ronin kehujen kera parhaaksi pennukseen.

Tuula Heinonen

Suomen kansalliskissaksi julistettiin Hämeenlinnan heinäkuisessa kissanäyttelyssä eurooppalainen. Valinnan teki Suomen Kissaliitto ry.

Rekisteröity eurooppalaiskissa sopii Suomen kansalliskissaksi maantieteellisen alkuperänsä sekä maailman laajimman ja alkuperäisen kaltaisena säilytetyn kantansa perusteella.

Eurooppalaiskissa on alkuperäinen ja perinteinen, mutta elinvoimainen suomalainen kissarotu.

Nykyisin aito eurooppalaiskissa on yksi monista kissaroduista ja sillä on aina myös rekisterikirja, josta selviää sen esivanhemmat.

Kaikki muut rekisteröidyt kissarodut on tuotu Suomeen muualta.

Euroopan suurin rotukissaharrastuksen kattojärjestö Fédération Internationale Féline (FIFé) hyväksyi eurooppalaisen omaksi rodukseen vuonna 1949.

Suomessa eurooppalaisen kasvatus aloitettiin 1960-luvulla.

Luonnonvalinnan avulla vankoiksi ja terveiksi kehittyneet lyhytkarvaiset maatiaiskissat muodostivat rekisteröityjen eurooppalaiskissojen kasvatuksen perustan.

Ensimmäinen kissa rekisteröitiin maatiaiskissasta ns. noviisiluokan kautta vuonna 1962 ja ensimmäinen pentue vuonna 1966.

Rotukissana eurooppalainen poikkeaa suurimmasta osasta muita rotuja siinä, että jalostuksen tavoitteena on säilyttää rotu alkuperäisenä.

Muiden kissarotujen kehittäminen ja leviäminen on johtanut siihen, että maatiaiskissakantaan on levinnyt eurooppalaisrotuun kuulumatonta perintöainesta ja näin rekisteröidyistä eurooppalaiskissoista on muodostunut tärkeä maanosamme alkuperäiskissarodun säilyttämisen muoto.

Eurooppalaiskissan kasvatus on keskittynyt Pohjoismaihin, lähinnä Suomeen sekä jonkin verran myös Ruotsiin ja Tanskaan. Keski-Euroopassa kasvatusta on hyvin vähän.

Suomessa rekisteröidään vuosittain noin 60-100 pentua.

Kaiken kaikkiaan Suomessa on rekisteröity noin 3 600 eurooppalaista.

Suomessa on laajin rekisteröityjen eurooppalaiskissojen kanta.

Vuonna 1987 perustettu Suomen Eurooppalaiskissarengas ry on yksi ensimmäisistä suomalaisista tiettyä kissarotua harrastavista yhdistyksistä.

Suomessa eurooppalaiskissan kasvattajat ovat onnistuneet säilyttämään rodun terveystilanteen hyvänä eikä eurooppalaiskissalla ole todettu mitään rotukohtaisia perinnöllisiä sairauksia.

Eurooppalaiset ovat kotikissoina yleensä pitkäikäisiä. Ne voivat elää jopa 15-20 vuotta ja ovat vanhoinakin virkeitä ja hyväkuntoisia.

Eurooppalainen on ihanteellinen lemmikki sopeutuvaisen ja mutkattoman luonteensa takia.

Se on ihmisiin kiintyvä, utelias, leikkisä ja osallistuu perheen arkiaskareisiin, mutta ei ole liian äänekäs tai tungetteleva.

Rotu soveltuu erinomaisesti myös kaupunkilaiselämään esimerkiksi kerrostaloasunnossa.

Eurooppalaisen turkin hoito on yksi kissarotujen helpoimmista.

Written by:

Ota yhteyttä