Outo asevarasto löytyi Mäntsälässä – armeijataustainen mies väitti kiinteistönsä olleen armeijan ruutivarasto

Tuusulan käräjäoikeus on tuominnut kaksi miestä, joiden kiinteistöltä Mäntsälästä löytyi helposti toimintakuntoon saatavia vanhoja sotilasaseita, kymmeniä kiloja ruutia ja tuhansia patruunoita.

Arkistokuva

MÄNTSÄLÄ | Mäntsäläläisestä omakotitalosta Hirvihaarasta löytyi kaksi vuotta sitten outo asevarasto 43-vuotiaan miehen ja hänen 79-vuotiaan lähisukulaisensa hallusta.

Kaksikon talosta löytyi muun muassa 60 kiloa ruutia pahvilaatikoihin pakattuna sekä muutamia helposti toimintakuntoon saatettavissa olleita vanhoja sotilasaseita, muun muassa Luger-konepistooli. Aseiden lisäksi löytyi 3 600 patruunaa.

Ruuti oli pakattu pahvilaatikoihin, joita säilytettiin asuintalon eri huoneissa.

Kiinteistöltä takavarikoitiin myös 87 kaasupulloa ja 19 nestekaasupulloa, joita oli varastoitu säädösten vastaisesti.

Poikkeuksellinen oli myös kiinteistön omistajien selvitys ruudin alkuperäistä.

Armeijataustan omaava 43-vuotias mies väitti armeijan varastoineen ruudin hänen kiinteistölleen.

Hän kertoi olleensa aktiivinen reserviläinen ja "osallistuneensa kaikkiin sotaharjoituksiin". Sen vuoksi hänen tonttiaan oli käytetty armeijan varastona vuosina 1993-2008.

Vuonna 2008 "välit armeijaan katkesivat" eikä hän kertomansa mukaan saanut sinne enää yhteyttä.

Miehellä on todistetusti armeijatausta. Sen sijaan armeijan rooli ruudin varastoinnissa hänen kiinteistölleen jäi hänen oman kertomuksensa varaan.

Vanhempi mies kiisti tietävänsä mitään aseista. Hänellä oli omia luvallisia aseita, muun muassa hirvikivääri ja 9-millin pistooli.

Oikeus ei uskonut hänen olleen tietämätön siitä, mitä talossa säilytettiin.

Konepistoolin olisi saanut helposti ampumakuntoon.

Tuusulan käräjäoikeus tuomitsi miehet ehdolliseen vankeuteen ampuma-aserikoksesta, räjähderikoksesta ja kaasupullojen varomattomasta käsittelystä.

Talosta löytyneet vanhat sotilasaseet, kaksi sotilaskivääriä, Luger-konepistooli ja Nagant-pistooli oli deaktivoitu, mutta keskusrikospoliisin mukaan ne olisi ollut helppo saattaa toimintakuntoon.

Aseiden deaktivointi ei täyttänyt nykyisiä, vuonna 2014 voimaan tulleita sääntöjä.

Nagant-pistoolia oikeus ei huomioinut kaksikon aserikostuomioon. Senkään deaktivointi ei täyttänyt nykyisiä kriteerejä, mutta deaktivoinnista oli asiantuntijoiden mukaan kulunut selvästi niin kauan aikaa että deaktivointi täytti vanhat määräykset.

– (Nuoremman vastaajan) aikaisempi armeijatausta ja (vanhemman vastaajan) omat aseet huomioon ottaen heidän olisi täytynyt ymmärtää, että muita aseita ei ollut deaktivoitu säännösten edellyttämällä tavalla, käräjäoikeus katsoi.

Hiukan lieventäväksi asianhaaraksi se katsoi kuitenkin sen, että aseita oli sentään yritetty deaktivoitu.

Kymmenet kiinteistöltä löytyneet kaasupullot nuorempi mies selitti saaneensa palkkasaatavina eri linja-autoyhtiöiltä, joiden autoja hän oli hitsannut armeija-uransa jälkeen.

Tuomittavin oli konepistooli

Käräjäoikeuden tuomio asevarastojutussa on lainvoimainen. Kumpikaan tuomituista ei valittanut siitä.

34-vuotias mies tuomittiin 6 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen ja 79-vuotias 5 kuukaudeksi. Kummallakaan ei ollut aiemmin rikosrekisterimerkintöjä.

Molempien syyksi luettiin räjähderikos, ampuma-aserikos ja (kaasupullojen) varomaton käsittely.

Oikeuden mukaan tuomittavin oli ampuma-aserikos, koska kiinteistöltä löytyi helposti toimintakuntoon saatava konepistooli.

Written by:

Heikki Santavuori

Ota yhteyttä