Mäntsälän kirjasto 170 vuotta

Kirjastopalvelujohtaja Anu Järvi-Uutela esittelee Mäntsälän taideyhdistyksen näyttelyn töitä.

alpo manninen

Juhlat Merkkipäivää juhlistetaan ja kulttuuriviikko avataan lauantaina 22.4.

Kirjastotoiminta alkoi paikkakunnalla, kun rovasti Abraham Ehnroos antoi vuonna 1847 seurakunnan jäsenten käyttöön omasta kotikirjastostaan 120-150 uskonnollista tai tietokirjaa. Kirjasto oli yksi maamme ensimmäisistä.

Vuonna 1867 kirjasto siirtyi Mäntsälän kunnallislautakunnan alaisuuteen, ja Ehnroosin yksityiskokoelma siirtyi kokoelmaan testamenttilahjoituksena. Näin syntyi yksi maamme ensimmäisistä kunnankirjastoista.

Nidosten määrä lisääntyi vähitellen ja vuonna 1875 kirjaston kokoelma käsitti noin 500 kirjaa. Aluksi kirjasto oli kirjastonhoitajan kotona, kunnes vuosisadan vaihteessa kirjasto sai paikkansa pitäjäntuvalta.

– Nykyään Mäntsälän kirjastosta tehdään vuosittain yli 200 000 lainausta noin 70 000 kohteesta. Lisäksi kirjastosta lainataan e-kirjoja, musiikkiaineistoa, elokuvia, lehtiä ja jopa liikuntavälineitä. Digitaalisessa kotiseutukokoelmassamme on pieni näyte Ehnroosin lahjoittamasta kokoelmasta ja paljon muuta Mäntsälään liittyvää e-aineistoa. Linkki kokoelmaan löytyy kirjaston www-sivuilta, kertoo kirjastopalvelujohtaja Anu Järvi-Uutela.

Ehnroos-huoneessa on esillä Mäntsälän taideyhdistyksen näyttely. Juhlakahvitus on klo 10–14.

Heikki Hirvi viihdyttää kirjaston tiloissa juhlan ajan. Nuorisotilassa jaetaan ilmapalloja ja tilaan pääsee tutustumaan vapaasti.

– Kirjasto on normaalisti auki ja paikalle toivotaan erityisesti asiakkaita tekemään päivästä juhlan. Myös yhteistyökumppaneita on kutsuttu. Nuoriso- ja kulttuuripalvelut auttavat juhlan toteuttamisessa, kiitos heille, sanoo Järvi-Uutela.

Kulttuuriviikon erityistilaisuuksia ovat maanantai-iltana oleva lausuja Reijo Vähälän ”Sellaista elämä on” -toiverunotilaisuus ja tiistaina kirjailijavieraana on Maarit Tyrkkö.

Lauantai 22.4.

Virallinen 170-vuotisjuhla ja kulttuuriviikon avajaiset

klo 10.00 Heikki Hirvi avaa syntymäpäiväjuhlat ja kulttuuriviikon

klo 10.30 esiintyvät taikahuilun huilu- ja piano-oppilaat

klo 12.00 esiintyy Ellun Kamut

klo 13.00 kirjailija ja käsikirjoittaja Kirsti Manninen kertoo Mäntsälän kirjaston vaiheista

Written by:

Ota yhteyttä