Digitalisaatio ja robotisaatio myllertävät työtä

Mäntsälä oli yksi viidestä paikkakunnasta keskustelunäyttämönä, kun valtiovarainministeriö järjesti Uutta työtä Suomeen -seminaarin.

– Suomalaisten elämäntapa kumpuaa työstä. Jos työllisyysastetta ei kyetä saamaan korkeammalle, ei pystytä maksamaan hyvinvointiyhteiskunnan palveluita, kiteytti valtiovarainministeri Petteri Orpo avatessaan seminaarin.

Julkisen sektorin merkitys on jäänyt liian vähälle, kun on arvioitu työllisyyttä. Ilman näitä palveluita ei yksityisen sektorin olisi mahdollista menestyä.

Ministeri lupasi, että tilaisuuden anti viedään hallituksen puoliväliriihen puitavaksi.

Talouspolitiikan koordinaattori Sami Yläoutinen muistutti, että Suomen työllisyysaste on yli viisi prosenttia pienempi kuin muissa Pohjoismaissa. Yhden prosentin nosto toisi valtiolle 0,8 miljardia euroa hyvää.

Sote ja muut reformit on toteutettava nykyisessä laajuudessaan, jos aiotaan saavuttaa tavoitteet.

– Kunnilta ei enää saa leikata, vaati kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen. Kunnat ovat pystyneet sopeutumaan ja työmarkkinaratkaisu luo pohjaa talouden hoitoon.

Karotek Oy:n toimitusjohtaja Ursula Ikonen ottaisi lisää työntekijöitä, jos irtisanominen olisi helpompaa. Kukaan ei halua sanoa irti, mutta nyt ei voi kokeilla, soveltuuko työntekijä työhön.

– Jos saisin palkata vapaasti, ottaisin esimerkiksi myyjiä huomattavasti enemmän. Työtä hakevalle muistutan, että aukot työhistoriassa tutkitaan tarkasti.

–  Rahaa vastaan on tehtävä töitä. Tämä koskee myös työttömyysturvan piirissä olevia. Työvelvoite on oltava, Ikonen sanoi ja piti koeajan pidentämistä loistavana.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta vastasi, että Suomessa pääsee eroon työntekijästä rahalla. Pärstäkerroin ei voi olla irtisanomisperuste.

Ikonen heitti vastaväitteen:

– Jos maksetaan irtisanomisesta kahden vuoden palkka, sellaista ei kestä ainakaan pienyritys.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder varoitti syyllistämästä nuoria. Akava on valmis selvittämään osallistavan sosiaaliturvan järjestämiseen.

Pääluottamusmies Mimmi Asikainen teroitti, ettei nuori huvikseen makaa sohvalla.

Usein kyse on elämänhallinnan ongelmista. Niihin pitäisi päästä kiinni jo peruskoulussa ja koulutuksen nivelvaiheissa.

Mäntsälän kunnanjohtaja Esko Kairesalo nosti esiin työn muuttumisen tekniikan myötä. Lääkärillä käyntejä voidaan vähentää digitalisoinnilla, turvarannekkeet ja videokeskustelut ovat tästä hyvänä esimerkkinä.

Written by:

Ota yhteyttä