Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Noin sata työntekijää marssi ulos Tokmannilta

Keskiviikon mielenilmauksen taustalla on Tokmannin ilmoitus 35 työntekijän siirtämisestä Baronan palvelukseen. Myös luottamusmies saa lähteä.

Tokmannin varastopäällikkö Sami Vilkki (vas.) ja varastotyöntekijä Olli Orfinskij sekä luottamusmies Juhani Ylönen olivat tänään keskiviikkona kiireisiä, kun noin sata Mäntsälässä sijaitsevan logistiikkakeskuksen työntekijää marssi ulos työpaikaltaan. Vilkillä ja Ylösellä on melkoisen eriävät mielipiteet työntekijöiden ulkoistamisesta Baronan palvelukseen. Ylönen on itsekin lähtijöiden joukossa, vaikka on luottamusmies.

Katri Heinmurto

Noin sata halpakauppaketju Tokmannin logistiikkatyöntekijää marssi keskiviikkona ulos työpaikaltaan Mäntsälässä vastalauseena lähettämön työntekijöiden siirtämisestä liikkeenluovutuksella Baronalle.

Tyrmistystä lisäsi kolmen päivän pikatahti sekä kiistanalainen luottamusmiessuhteen lakkauttaminen. Tokmanni ilmoitti työntekijöiden siirrosta maanantaina ja työntekijät aloittavat Baronan palveluksessa jo torstaina.

– Minun tulkintani on se, että tässä ei ole haluttu keskustella henkilöstön kanssa eikä haluttu löytää muita ratkaisuja, luottamusmies arvelee.

Kun suunnitelmista kerrotaan mahdollisimman myöhään, ei vastatoimenpiteitä ehditä järjestää kunnolla eikä esimerkiki tutkia ulkoistuksen laillisuutta, luottamusmies Juhani Ylönen sanoo Mäntsälän Uutisille.

Hän on itsekin yksi lähtijöistä, vaikka yleensä luottamusmiehet sinnittelevät työpaikoilla viimeisten joukossa.

– Tämä on käsittämätön ja hyvin kiistanalainen asia. Liittomme (Pam) tutkii asiaa. Pamin ja työnantajaliiton (Kaupan liitto) näkemykset eivät ole yhteisymmärryksestä. Ennen kaikkea isoin ristiriita on se, ettei tämä ei käy kenenkään oikeustajuun, vaikkei lakikirjaa tuntisikaan, että vaaleilla valittu edustaja ulkoistetaan. Herää kysymys, miksi minut on vastoin tahtoani sijoitettu juuri tuohon ulkoistettavaan yksikköön, ja miksei minua viimeistään nyt siirretä toisaalle, mäntsäläläinen Ylönen ihmettelee.

Logistiikkapäällikkö, toimitusketjujohtaja Sami Vilkin näkemys on toinen.

– Viime viikon aikana saimme sopimusneuvottelut käytyä, ja ajankohdasta ilmoitettiin mahdollisimman nopeasti. Haluamme tehdä muutokset mahdollisimman nopeasti, koska näemme että tämä kehittää meidän toimintaa, ja tavaravirrat ovat kasvussa. Haluamme varmistaa, että kuluttajilla on meidän tuotteita myymälöissä, ja näin teemme sen parhaiten, Vilkki näkee.

Hänen mukaansa Tokmannilla kunnioitetaan luottamusmiestoimintaa.

– Ulkoistamme kokonaisen osaston, ja luottamusmies kuului tähän kokonaisuuteen yhtenä työntekijänä. Olemme Kaupan liitosta selvittäneet, että tämä on laillista. Meillä on nyt luottamushelle varahenkilö, joka jatkaa luottamusmiehen tehtäviä torstaista eteenpäin, joten emme riko luottamusmiesrakennetta, Vilkki sanoo.

Tokmannin varaluottamusmies Kalle Puumalainen astuu remmiin torstaina.

Työntekijöistä osa marssi ulos heti aamukuuden vuorosta, osa iltapäivän vuorosta.

Suunnitelmien mukaan mielenilmaus päättyisi torstaina, ja työntekijät palaisivat normaalisti työpaikoilleen.

Tokmannilla oltiin keskiviikkona yleisesti nihkeitä puhumaan ulosmarssilta. Mäntsälän Uutiset ei ulosmarssijoita työpaikalta tavoittanut, mutta luottamusmiehen mukaan ulosmarssijoita oli yli sata, työnantajan edustajan mukaan kymmeniä.

– Tokmanni tekee selkeän pesäeron meihin lähettämön työntekijöihin, ja se herättää täällä raivoa. Taloudellinen menestys ei näy hyvinvointina työntekijöille vaan kasvuyritys käyttäytyy kuin kriisiyritys, Ylönen kertoo työntekijöiden tunnoista.

Vilkin mukaan muiden työntekijöiden ulkoistuksia ei ole luvassa.

– 35 työntekijää siirtyy Baronalle vanhoina työntekijöinä ja työt Mäntsälässä jatkuvat. Meillä on täällä kausityöntekijät mukaan lukien 200–250 varastotyöntekijää. Keräilyssä on noin 80 työntekijää. Muita tämän kaltaisia suunnitelmia ei ole, hän lupaa.

Vilkin mukaan ulkoistettavaksi valittiin loppuvaiheen työntekijät siksi, että tähän työvaiheeseen kohdistuvat suurimmat kasvupaineet.

– Tämä on kasvun kannalta kriittinen kohta, ja tällä haluamme varmistaa kasvua.

Varastossa on jo ennestään Baronan palkkalistoilla olevia työntekijöitä, mutta nyt henkilöstöyrityksen palvelukseen siirrettiin koko osasto. Siirrettävät työntekijät pelkäävät, että työpaikkoja vähennetään ja palkkoja pienennetään.

Luottamusmiehen mukaan taustalla on pitempiaikaisia erimielisyyksiä.

– En ole näistä aikaisemmin voinut puhua seuraamusten pelossa, mutta kun pahin mahdollinen on tapahtunut eli minut on pakkokeinoin poistettu Tokmannin kirjoilta, olen voinut tuoda esiin, että täällä on aikaisemminkin häiritty luottamusmiehen toimintaa ja minua on kohdeltu epäasiallisesti. Jos asioita on yrittänyt nostaa esille, reaktio on ollut vihamielistä, minua on uhkailtu oikeustoimilla ja lyöty nyrkkiä pöytään. Itse en ole voinut alentua samalle tasolle, Ylönen sanoo.

Vilkin mukaan luottamusmies on saanut toimia rauhassa ja saa jatkossakin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat