”Suomi ei saa revetä kahtia”

Kirkonkellon palanen saatiin heinänniittotalkoissa Kirvun kirkonmäeltä heinäkuun alussa. Se on nyt vitriinissä, jota esitteli Kirvu-juhlilla mäntsäläläinen Seppo Rautama.

Olavi Saarinen

Puoluesihteeri Jouni Ovaska tyrmäsi kovien arvojen tulevaisuuden Kirvu-juhlilla.

Keskustan tuore puoluesihteeri Jouni Ovaska puhui Kirvu-juhlassa Kärkölässä Euroopan vaikeista ajoista. Niitä elettiin 70 vuotta sitten, ja tilanne lähialueillakin on jälleen epävakaa.

– Emme käy avointa sotaa, vaan arjen keskelle ovat tulleet uudet ja arvaamattomat uhat. Mihin on kadonnut se yhteisöllisyys ja yhteiset arvot, jolle olemme rakentaneet Eurooppaa toisen maailmansodan jälkeen? Ovaska kysyi.

– Meillä poliitikoilla ja päättäjillä ei ole varaa vetäytyä norsunluutorneihin. Emme saa päästää Suomea repeämään kahtia. Menestyjiin ja häviäjiin jakautunut kovien arvojen Suomi ei voi olla tulevaisuuden Suomi.

– Siksi on tärkeää tuntea juurensa ja historiansa ja oppia samalla tuntemaan myös itsensä.

Puoluesihteeri Jouni Ovaskan, 29, isoisä on rajan taakse jääneestä Kirvusta. Hän tuli tuhansien muiden kanssa evakkoon Hämeenkyröön, josta myös puoluesihteeri on kotoisin. Sieltä osa suvusta lähti Hyvinkään ja Mäntsälän suuntaan.

Kirvun nyt jo palaneen kirkon vihkimisestä käyttöönsä tuli kesäkuussa kuluneeksi 200 vuotta. Kärkölässä oli näytteillä palanen kirkon historiaa.

– Hautausmaan heinänniittotalkoomatkalla Kirvussa heinäkuun alkupuolella saimme palasen pienemmästä kirkonkellosta, joka oli pudonnut ja rikkoutunut jatkosodan aikana. Venäläiset pudottivat kellon tapulista, Kirvu-Säätiön valtuuskunnan mäntsäläläinen puheenjohtaja Seppo Rautama kertoi.

Äskettäin 90 vuotta täyttänyt mäntsäläläinen kunnallisneuvos Soini Hämäläinen teki pitkään ja paljon työtä, ennen kuin hän onnistui neuvottelemaan venäläisiltä luvan kirkonmäen ja hautausmaa-alueen ensimmäisten Kirvu-juhlien pitopaikaksi 1991. Sotilasviranomaisten kanssa sovittiin alueen kunnostamisesta.

Tuhoutuneen kirkon paikalle pitäjäseura ja Kirvu-säätiö pystyttivät 1993 sankaripatsaan. Vanha patsaan yläosa löytyi savimontusta päättömänä.

Kärkölän Karjala-seuran järjestämä pitäjäjuhla alkoi aamupäivän messulla Kärkölän kirkossa ja kunniakäynneillä muistomerkeillä. Päiväjuhlan kulttuuripuolesta vastasivat muun muassa Kirvun Lauluseura, Kärkölän Pelimannit ja Järvelän Tanhuajat. Kirvun pitäjässä oli ennen sotia liki 9 000 asukasta. Mäntsälä on yksi kirvulaisten siirtolaisten pääsijoituspaikoista.

Maailman- ennätys syntyi

Kirvulaisen huopatossun tarkkuusheittokilpailussa kisailtiin pitäjäjuhlassa leikkisästi maailmanmestaruudesta.

Huopatossunheitossa ei näyttele pääosaa voima, paras on se, joka pääsee lähimmäksi heittotolppaa.

Uusi naisten ME syntyi Kärkölässä, kun porilaisen Kaarina Latostenmaan heitto jäi 16,5 sentin päähän tolpasta. Miesten ennätys on kaksi senttiä paalusta ja kirvulaisjuurisen kärköläläisen Hannu Niemisen nimissä.

Written by:

Ota yhteyttä