Paikalliset

Pakolaisten tulo ei hetkauttanut

Mielenosoitus Vain vähän mäntsäläläisiä kerääntyi vastustamaan ottoaikeita.

Mika Välitalo kertoi pienten lasten isänä ja kuntalaisena toivovansa, että kunta ottaa vastaan oman osuutensa turvapaikan saaneista. Määrä on pieni kunnan kokoon verrattuna, hän huomautti.

Pasi Huuhtanen

Mäntsälässä on poliisikevät. Poliisit olivat toista kertaa takaamassa turvallisuutta kunnantalolla pakolaisten vastaanottamiseen liittyen.

Ensimmäinen kerta oli valtuuston kokous maaliskuussa, kun valtuutetut saivat Ely-keskuksen tietoiskun turvapaikan saaneiden kotouttamiseen liittyvistä asioista.

Nyt poliiseja tarvittiin, kun kansanliikkeenä itseään mainostava Rajat kiinni piti mielenosoituksen ennen kuntalaisten keskustelutilaisuutta viime tiistaina.

Mielenosoituksessa oli 40-50 osanottajaa, joista vajaa puolet Soldiers of Odin-liikkeen takkeihin sonnustautuneita. Heitä oli ainakin Helsingin, Hyvinkään, Viron ja Riihimäen soluista.

Kansalaisfoorumin nimellä kulkeneen kunnan järjestämän tilaisuuden aiheena oli turvapaikan saaneiden kotouttaminen.

Tilaisuudessa oli asiantuntijoita valtionhallinnosta, Mäntsälästä ja Sipoon kunnasta, joka on jo ottanut turvapaikan saaneita vastaan.

Foorumissa keskusteltiin pakolaisten tulon vaatimista rahasummista ja käytännön ongelmista, jotka pitää ratkaista, mikäli Mäntsälä päättää ottaa vastaan turvapaikan saaneita ihmisiä.

Ratkaistavia asioita ovat muun muassa asuminen, koulutus ja päivähoito.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Tapio Havula kertoi, että kunnanhallituksessa on laajaa ymmärrystä sille, että myös Mäntsälän on kannettava asiassa vastuunsa tässä asiassa.

Kustannukset herättävät epäilyksiä. Mäntsälän perussuomalaiset esittivät laskelman, jonka mukaan valtiolta saatavat korvaukset eivät kata tulijoista koituvia kuluja.

Kunnanvaltuusto päättää turvapaikan saaneiden vastaanottamisesta Mäntsälään 25. huhtikuuta. Rajat kiinni ilmoittaa tiedotteessaan, että se aikoo olla paikalla myös silloin. Tähän asti Mäntsälä ei ole ottanut vastaan yhtään pakolaista.

Tolkun ihmisiä

Suomalaiset suhtautuvat neutraalisti turvapaikan hakijoiden tuloon omalle paikkakunnalle, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta tutkimuksesta.

1000 haastatellun ryhmästä vastaanottokeskuksen perustaminen ei herättänyt myönteisiä eikä kielteisiä ajatuksia 43 prosentissa.

Myönteisesti keskukseen suhtautuvia oli 28 % eli hieman enemmän kuin kielteisesti suhtautuvia (26 %).

Mäntsälään ei olisi tulossa turvapaikanhakijoita, vaan ihmisiä, jotka ovat jo saaneet turvapaikan Suomesta. Heidän kohdallaan suojelun tarve on jo todettu.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat