Paikalliset

Kunta pohtii turvapaikanhakijoiden ottamista

Ely-keskus vetoaa, että Mäntsälä ottaisi oman osuutensa, 49 ihmistä.

Sitkeimmät turvapaikanhakijoiden tuloa vastustavat mielenosoittajat olivat kunnantalon edessä vielä reilu tunti kunnanvaltuuston kokouksen alkamisen jälkeen. Mielenosoitusta luotsasi rotuhygienian puolesta saarnaava Susanna Kaukinen.

Pasi Huuhtanen

Mäntsälä miettii turvapaikanhakijoiden ottamista. Päätös on tarkoitus tehdä 25. huhtikuuta valtuuston kokouksessa.

Sitä ennen järjestetään kaikille avoin tilaisuus, jossa on tarkoitus valaista kuntalaisile, mitä turvapaikanhakijoiden ottaminen tarkoittaisi. Se pidetään 12. huhtikuuta .

Uudenmaan Ely-keskus vetoaa kuntiin, jotta ne ottaisivat vastaan myönteisen oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita. Mäntsälän osuus olisi 49 henkeä.

Yhteensä Uudellamaalla tarvitaan yli 2800 kuntapaikkaa. Kuntapaikka tarkoittaa sitä, että kunta järjestää tulijoiden tarvitsemien palveluiden lisäksi myös asunnon. Valtio maksaa korvauksia pakolaisista.

– Erityisesti tarvitaan tukiasuntoja ja perheryhmäkoteja alaikäisille, Ely-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Jaana Suokonautio kertoo.

Suurin pula on tukiasunnoista täysi-ikäisyyden kynnyksellä oleville.

Uudellamaalla on nyt vähän yli 8000 turvapaikanhakijaa ja heistä alaikäisiä vähän yli 700.

– Turvapaikanhakijoiden ottamisesta on puhuttu pitkään. Minulta kysyttiin 10 vuotta sitten, pitäisikö Mäntsälän olla aktiivinen asiassa. Vastasin, että kunnan pitää olla valmistautunut ja valmis monikulttuurisuuteen, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anna Helin (kok) sanoo.

Mäntsälä ei ole koskaan ottanut vastaan turvapaikanhakijoita.

– Tänne ei ole tullut turvapaikanhakijoita, mutta monikulttuurisuus on saanut sijaa. Tänne on esimerkiksi tullut kansainvälisiä yrityksiä. Kouluissa monikulttuurisuus näkyy niin,että melkein jokaisessa kouluryhmässä on monikulttuurisuutta. Minä näen, että Mäntsälän on tässä tilanteessa kannettava oma osuutensa, Helin sanoo.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Tapio Havula näkee, että nyt on selvitettävä monta asiaa.

– Millä aikataululla tulijoita olisi, millaiset tilat heille voitaisiin järjestää ja muutenkin mahdollisuudet vastaanottoon on selvitettävä. Lisäksi on päätettävä, otettaisiinko kiintiöpakolaisia vai oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita, Havula luettelee.

Havula on Helinin kanssa samalla kannalla ja katsoo, että Mäntsälän on kannettava vastuuta tässä "isossa asiassa", mutta ei ryhdy määrittelemään kuinka paljon tulijoita kunta voisi ottaa.

Mäntsälässä oli viime maanantaina siinä mielessä erikoinen valtuuston kokous, että paikalla oli poliisivartio. Poliisit ovat todennäköisesti paikalla myös seuraavassa valtuuston kokouksessa ja mahdollisesti kuntalaistilaisuudessakin, Helin arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat