Paikalliset

”Kun kukaan ei koputa ovelle”

PERHEET MLL koordinaattori Gazale Giray-Öngörur: Mäntsälässä on kova tilaus uusille perhekummeille, tällä hetkellä omaa kummia odottaa useampi perhe.

MLL:n Uudenmaan piirin perhetoiminnan koordinaattori Gazale Giray-Öngörur toivottaa kaikki perhekummeiksi haluavat mukaan toimintaan. Hän on Mäntsälässä Olet tärkeä. -kampanjan puitteissa Citymarketin infotilaisuudessa 10.9. klo 10-15 sekä 19.9. Torpparihulinoilla Sälinkäällä.

Katriina Raanto

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin perhetoiminnan koordinaattori, sosiologi, Gazale Giray-Öngörur hymyilee lämpimästi kertoessaan käynnissä olevasta kampanjasta Olet tärkeä.

– Haemme syyskuun aikana aktiivisesti perhekummeja lapsiperheiden tueksi sekä Mäntsälään että Pornaisiin. Perhekummin voivat saada odottavat ja alle kouluikäisten lasten perheet, jotka kokevat tarvitsevansa apua arjen haasteissa tai joiden omat tukiverkostot, esimerkiksi isovanhemmat, asuvat kaukana, kertoo Gazale.

Mäntsälässä on kova tilaus uusille perhekummeille, tällä hetkellä omaa kummia odottaa useampi perhe.

Perhekummitoiminta on vapaaehtoista. Kummiksi sopii kuka tahansa luotettava aikuinen, joka haluaa auttaa ja tukea lapsiperheitä vanhemmuudessa. Perhekummina toimiminen vie aikaa muutaman tunnin pari kertaa kuussa, yleensä vuoden ajan.

Yksinäisyys on karmivaa.”

Perhekummeja hakevat perheet eivät ole lastensuojelun asiakkaita, vaan he tulevat muun muassa perheneuvolan tai perhekeskuksen kautta. Väsynyt yksinhuoltajaäiti ottaa mielihyvin avun vastaan pari kertaa kuukaudessa. Kummi voi viettää aikaa perheen kotona tai lähteä mukaan vaikkapa vaunulenkille tai leikkipuistoon.

– Olen kuullut useasti kuinka rankkaa on, kun kukaan ei koputa ovelle. Paitsi että lapset odottavat kummin vierailua innoissaan, myös väsyneelle äidille on tärkeää saada hetki omaa aikaa tai aikaa vaikka siivota rauhassa. Perhekummi on koko perheen ystävä, toteaa Gazale. Vaikka kummin vierailut eivät ole ihan päivän päälle, on luotettavuus ja säännöllisyys tärkeää, sillä pienet silmät odottavat ikkunassa.

Järvenpääläinen Jouni Laine (54) aloitti vapaaehtoisena perhekummina kolmisen vuotta sitten samaan aikaan naisystävänsä kanssa. Ensimmäisen perheen kummina hän toimi 1,5 vuotta, mutta myöntää tapaavansa perhettä aina välillä edelleen. Nykyisen perheen kanssa ohitettiin vuoden etappi jo jonkun aikaa sitten.

– Kyllä tämä on hyvä tapa viettää aikaa. Tulee hyvä mieli, kun lapset ovat innoissaan ja selvästi odottavat tapaamisia. Ja kyllähän ne vanhemmatkin ilahtuvat, hymyilee Jouni.

– Valmensin aikaisemmin jalkapallopoikia ja kun lopetin, löysin tämän tilalle. Alussa aina vähän katsellaan puolin ja toisin, mutta nopeasti se siitä lähtee. Välillä käydään uimassa, välillä ollaan vaan kotosalla. Jos vanhemmat tekevät aloitteen ja haluavat puhua asioistaan, kyllä minä kuuntelen. Uskon, että aikuisia mieskummeja saisi olla enemmänkin.

Mäntsälässä toimii myös vapaaehtoinen kaveritoiminta 7-17 -vuotiaille. Tällä hetkellä toiminnassa olevia kaverisuhteita on neljä ja kolme vapaaehtoista odottaa nuoria, jotka kaipaavat aikuisen seuraa ja läsnäoloa.

Tulee hyvä mieli, kun lapset ovat innoissaan ja selvästi odottavat tapaamisia.”

Mäntsälässä etäisyydet saattavat olla pitkiä ja asutus hajanaista. Voi olla, että koulussa on kavereita, mutta koulun jälkeen ei ja vanhemmatkin tulevat töistä vasta illemmalla. Iltapäivän pitkinä tunteina ehtii tuntea itsensä yksinäiseksi. Yksinäisyyden lisäksi lapsi tai nuori saattaa kaivata kaveria, jos perhe on muuttanut uudelle paikkakunnalle tai omasta lähipiiristä ei löydy aikuista juttuseuraa tai harrastuskaveria. Aina ei koulukaan suju.

Myös Gazalella on asiasta omakohtaisia kokemuksia. Hän muutti Turkista Suomeen 8-vuotiaana ja vaihtoi sen jälkeen useampaan kertaan koulua kesken lukukauden. Se vaikutti ilman muuta kaveripiiriin. Nuorelle se on usein kova paikka.

– Yksinäisyys on karmivaa, toteaa Gazale. Myös vanhemmat voivat tuntea olevansa yksin. Perheillä on erilaisia tarpeita, joihin toivomme apua. Perhekummi- ja kaveritoimintaan osallistuvalla on etuoikeus kulkea osan matkaa perheen mukana heitä tukien.

Perhekummien koulutus alkaa Mäntsälässä

Uudellamaalla on jo 250 perhettä saanut tämän vuoden aikana oman kummin tukea arkeen. Tarve perhekummien tarjoamalle tuelle on suuri. Omaa kummia odottaa Mäntsälässä useampi perhe, Uudellamaalla peräti 60 perhettä.

Perhekummiksi sopii kuka tahansa luotettava aikuinen. Kummius ei vaadi erityistaitoja, mutta siihen tarjotaan 20 tuntia kestävä koulutus.

MLL:n Uudenmaan piiri aloittaa uusien perhekummien koulutuksen Mäntsälässä 26.10. klo 17-20.

Muut koulutuspäivät ovat marraskuussa: 4.11., 9.11. ja 16.11. Perhekummit saavat tehtäväänsä myös säännöllistä ohjausta ja jatkokoulutusta tukisuhteen aikana. Kummiuden alettua heille järjestetään tapaamisia neljä kertaa vuodessa.

Vapaaehtoiset tapaavat kummiperhettään keskimäärin kerran kahdessa viikossa, muutaman tunnin ajan. Tukisuhde solmitaan yleensä vuodeksi.

Laita hyvä kiertämään – perhekummeista on iso ilo tukea tarvitseville perheille.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat