Vapaa-aika

Oikea jääkiekkoilija ei laiskottele kesälläkään

URHEILU Seuravaihdos Jokereihin oli Juho Rautaselle piristys.

Mika Valkama

Suomen U18-pikkuleijonat saavuttivat MM-hopeaa keväällä Sveitsissä. Mäntsäläläinen Juho Rautanen oli melkein mitalistien joukossa:

– Olin Sveitsissä viimeistelyleirillä ja päivää ennen ekaa kisapeliä joukkueesta tiputettiin vielä kaksi pelaajaa. Olin sit se toinen. Kyllä se harmitti aika paljon, että niin lähelle päästiin, Rautanen muistelee.

– Tuolla tasolla pelit ovat paljon kovempia kuin A:n SM-pelit. Meillä oli tosi kovavauhtinen harjoituspeli ennen kisoja jenkkejä vastaan, joka sitten voitti kullankin. Kiekon kanssa ei ollut oikeastaan aikaa yhtään. Olisi pitänyt pystyä tekemään nopeammin ratkaisut, Rautanen arvelee syyksi, miksi putosi MM-joukkueesta.

Moni olisi tuossa vaiheessa saattanut lyödä hanskat tiskiin, vaan ei kainsainväliselle tähtäävä Rautanen, jonka seuraava siirto saattoi tulla joillekin yllätyksenä:

– En saanut viime kaudella enää IFK:ssa sellaista vastuuta, mitä olisin halunnut ja odottanut. Neljän IFK-vuoden jälkeen seuravaihdos Jokereihin piristää, toteaa Rautanen. Kohtalon ivaa on puolestaan se, että narripaitoja valmentaa MM-joukkueesta Juhon pudottanut Mika Marttila, joka valmentaa myös U18-maajoukkuetta. Tosin toukokuussa 18 vuotta täyttänyttä Rautasta ei enää tuossa joukkueessa nähdä.

Sen sijaan Jukka Jalosen koutsaama U20 siintää nuoren miehen horisontissa joskus tulevaisuudessa.

Ensi vuodenvaihteen kotikisat taitavat kuitenkin tulla Juholle liian äkkiä:

-Kisapaikan tavoitteleminen sinne on vähän kaukana tässä vaiheessa. Puolentoista vuoden päästä lähdetään taas taistelemaan paikasta maajoukkueeseen. Ensi kauden tavoitteet on päästä pelaamaan A-nuorten SM-sarjaa, saada paljon vastuuta ja vetää hyvä kausi. Katsotaan mitä sen jälkeen. Jokereiden miesten KHL-joukkueeseen voi olla vaikeeta päästä. Päätavoite on joka tapauksessa tehdä pitkä ammattilaisura, Rautanen toteaa.

Pelaaminen Jokereiden A-junioreissa SM-sarjassa käy työstä, vaikka kausi on jo päättynyt.

– Meillä on yhdeksän kertaa viikossa joukkueen treenit. Maanantai, tiistai, torstai ja perjantai harjoitellaan kaksi kertaa päivässä. Keskiviikkoisin kerran päivässä. Viikonloput on vapaat ja silloin tulen käymään aina Mäntsälässä, toteaa Rautanen.

– Kesäkuun alussa treenataan leirityyppisesti. Kaksi ensimmäistä viikkoa puoli yhdeksästä puoli neljään ollaan hallilla ja vedetään siinä parit jäät ja parit oheiset. Ilta vapaata. Sillee mennään maanantaista perjantaihin. Silloinkin on viikonloput vapaat, Rautanen sanoo.

Juhannuksena alkaa omatoimijakso.

–  Valmentajat tekee jokaiselle oman ohjelman kesäksi heikkouksien parantamiseksi. Se kestää neljä viikkoa. Ja 21.heinäkuuta alkaa taas treenit joukkueen kanssa. IFK:ssa oli oikeastaan samanlaisia treenejä, paitsi ei vedetty leirityyppisesti, Rautanen paljastaa alkukesän suunnitelmiaan.

– Syksyllä omatoimijakson jälkeen on testit ja katsotaan, ketkä on treenannut, ketkä ei. Ennen tuota jaksoa on viikon tauko treeneistä. Vielä ei ole suurempia suunnitelmia, mitä silloin tekisi. Kaikki aika menee oikeastaan lätkään. Hirveästi ei aikaa jää muihin harrastuksiin, Rautanen toteaa.

Juho Rautanen

Mäntsälästä kotoisin oleva Juho Rautanen (25.5.97 puolustaja 182/79 L) on ensi kevään abiturientti, joka opiskelee Mäkelänrinteen lukiossa. Samasta opinahjosta on kirjoittanut useita jääkiekkoilijoita (mm.Mikael Granlund ja Teppo Teräväinen).

B-jun SM-hopeaa (HIFK) 2014-15, C-jun SM-pronssia (HIFK) 2012-13.

Pelannut kolmena viime kautena U16-, U17- ja U18 -maajoukkueissa yhteensä 17 maaottelua. Siirtyi kuukausi sitten Jokereiden A-junioreihin pelattuaan neljä edellistä kautta HIFK:ssa.

Siirtyi kuusi vuotta sitten 12-vuotiaana Mäntsälän Jää-Tiikereistä Keravan KJT:hen, missä palasi kaksi kautta.

Esikuvana rapakon takana kiekkoileva ruotsalaispakki: ”Erik Karlsson on tosi hyvä kiekollinen ja liikkuu hyvin. Tosi hyvä luistelu ja näin. Se on ollut esikuvani jo pitkän aikaa.”

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat