Triathlonia oppimassa kurssilla

Joosua Rautkoski vetää vauhdikkaasti juoksuosuuden.

Alpo Manninen

Ensimmäisessä juoksuharjoitteessa oltiin vielä yhdessä.

Alpo Manninen

Alpo Manninen

URHEILULAJI Kovakuntoisen liikkujan harrastus viriää Mäntsälässä.

Sunnuntaina Mäntsälän toisen triathlonkurssin oppilaat olivat kokoontuneet urheilukentälle tekemään vaihtoharjoitteen. Kurssin vetäjän Jarmo Rautiaisen mukaan vaihtoharjoite on triathlonin neljäs laji, jonka merkitys varsinkin lyhyillä matkoilla on merkittävä. Harjoite tehtiin pyöräillen ja juosten siten, että joukko pyöräili ensin 20 minuuttia peruskuntoalueen keskivälin teholla ja vaihdon jälkeen juoksi 10 minuuttia samalla teholla, sitten sama aerobisen kynnyksen tehoilla ja lopuksi vauhtikestävyysalueella.

Ennen starttia Jarmo Rautiainen näytti seikkaperäisesti, miten toimiva vaihtoalue valmistellaan kilpailuissa, miten märkäpuvun saa nopsasti pois päältä, miten pääsee mahdollisimman nopeasti jatkamaan matkaa pyörällä ja sitten lopuksi juosten. Monenlaisia aikaa säästäviä seikkoja kurssin vetäjä pystyi kurssilaisille esittämään. Nyt heidän ei tarvitse ensimmäisissä kisoissaan oppia kaikkea kantapään kautta!

Toiselta pyörälenkiltä Joosua Rautkoski tuli pyöräänsä taluttaen. Takarengas oli tyhjä:

– Kilometrin verran jouduin työntämään pyörää, mutta tämä kuuluu lajiin. Harrastus lähti liikkeelle itsensä haastamisesta. Olen pyöräillyt, jokin verran uinut ja talvella hiihtänyt, mutta kisoissa en ole vielä käynyt. Aikomus on mennä ensi kesänä johonkin kisaan. Pyöräily on vahvin lajini ja avovedessä uintia olen kokeillut vain jossakin mökillä. Ihan kiva kurssi tämä on ollut.

Koko harjoituksen hyvällä tempolla läpi vetänyt Elina Pesonen oli harjoitukseen tyytyväinen:

– Viime syksystä olen jollakin tavoin järjestelmällisesti harjoitellut. Hämeenlinnan sprintit kesäkuussa ovat ensimmäiset kisani. Jännittää hirveästi. Lajin monipuolisuus viehättää. Aiemmin olen pelkästään juossut ja nyt tuntuu, että pystyn kehittymään monipuolisesti eri lajeissa, varsinkin uinti kehittyy paremmaksi. Säästää kroppaakin ja tulee vähemmän rasitusvammoja, kertoo Pesonen.

– Todella valitettavaa, että Mäntsälässä ei ole uimahallia. Olen kotoisin Kotkasta, jossa on vettä joka puolella ja kaksi uimahallia, nyt uintiharjoitteet täytyy järjestää vaikkapa työmatkojen yhteyteen. Pyöräily on vahvin lajini.

Kurssi jatkuu torstaina Hirvihaarassa juoksuharjoitteella.

toimitus