Paikalliset

Henna kiinnostaa Pohjois-Mäntsälässä

Arto ja Arja Maisala tutkivat Saaren kylän leikekirjaa Lasse Ollilan ja Juhani Myyrän keskittyessä pohtimaan Hennan tulevaisuutta.

Lasse Herrala

– Hennan alueen vahvuus ovat hyvät liikenneyhteydet. Juna-asema on 90-prosenttisesti valmis; vain asemaraiteet puuttuvat, heitti Hennan projektipäällikkö, arkkitehti Jouko Kunnas.

Saaren kyläyhdistys halusi perehdyttää kyläläisiä kuntarajan taakse nousevaan uuteen 15 000 asukkaan tiiviisti rakennettavaan kaupunkiin.

– Onhan tästä hyvä kysellä, koska se tulee niin lähelle meitä, arveli yhdistyksen uusi puheenjohtaja Jarmo Heikkinen.

Keväällä Saarelta tehdään pyöräretki Hennaan.

Kunnaksen mukaan Hennassa kaikki tulee kävelymatkan päähän. Alue muodostuu viidestä terälehdestä omine lähipalveluineen. Viisikerroksiset kerrostalot luovat alueelle ikään kuin kaupungin muurin. Alue nousee moninaisia rakennustyyppejä omakotitaloista rivitaloihin ja kerrostaloihin.

– Tavoitteena on luoda ekologinen ympäristö, jossa auton käytön tarve on pieni. Se näkyy myös pysäköintitilojen määrässä. Autoja ei kovin paljon näkyisi katukuvassa, vaan pysäköinti olisi keskitetty suurempiin yksiköihin ja asiakaspysäköinti juna-aseman lähistölle.

– Ensisijaisesti alue rakennetaan Hennan asukkaille, ei mäntsäläläisiä varten. Muutenkin hyödynnämme vuoropysäköintiä. Esimerkiksi koulujen opettajat voivat käyttää päivisin samoja paikkoja, joita asukkaat käyttävät muina aikoina, kertoi Kunnas.

Kunnas kertoi, ettei lentokenttään ole varausta eikä se vaikuta Hennan suunnitteluun. Joku ehti epäillä, ettei se oikein hyvin sopisikaan alueen ekologisuudelle. Kyläläiset kokivat, että Mäntsälän kunta pitää Hennaa kilpailijana. Pohjoisten kylien kehittäminen on unohdettu. Ilmassa leijui ajatus, etteikö Mäntsälä voisi mennä siivellä mukaan hankkeeseen. Entäpä jos Mäntsälä kaavoittaisi tontteja rajan pintaan väljemmälle asumiselle.

Henna

Hennan projektipäällikkö, arkkitehti Jouko Kunnas kertoi tilaisuudessa, että tavoitteena on avata juna-asema Hennaan 2016 ja että asemalle on tulossa 200 paikan liityntäpysäköinti.

Orimattilan valtuusto hyväksyy kesäkuussa asemakaavan. Ensimmäiset asukkaat pääsisivät alueelle kesällä 2016, mutta alueen koko rakentumiseen menisi noin 40 vuotta.

Hennan alue sijaitsee Lounais-Orimattilassa moottoritien ja vanhan Helsingintien välissä.

Alueen halki kulkee oikorata ja tälle kohdin on rakennettu oikoradan ohitusraiteet. Ohitusraiteiden kohdalle on mahdollista saada henkilöliikenteen asema, jossa Z-juna pysähtyy.

Orimattilan, Kärkölän ja Mäntsälän raja-alueilla olevalle Hennan alueelle suunniteltiin vuonna 2004 maankäytön kehityskuvaa kolmen kunnan ja kahden maakuntaliiton yhteistyönä Asema Hennaan-projektissa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat