Paikallisurheilu

Tavoitteena ammattilaisuus

JÄÄKIEKKO Juho Rautasen seuraava tavoite on alle 18-vuotiaiden MM-kisat.

Juho Rautanen on kiireinen nuori mies. Jääkiekko vie niin paljon aikaa, ettei Mäntsässä ehdi kovin usein käydä.

Arto Jussila

Mäntsäläläinen kiekkolahjakkuus Juho Rautanen , 17, on edustanut Suomea kolmen ikäluokan maajoukkueissa, viimeksi 18-vuotiaiden maajoukkueessa Tšekeissä, josta hän palasi kotimaahan viime viikon sunnuntaina. Tavoitteena on päästä Sveitsissä pelattaviin alle 18-vutotiaiden MM-kisoihin.

Puolustajan paikalla pelaava Rautanen piirsi ensimmäiset luistimenpiirrot Mäntsälässä jäähän alle kouluikäisenä luistelukoulussa. Jää-Tiikereissä hän pelasi 12-vuotiaaksi asti. Sen jälkeen osoite oi KJT, jossa hän pelasi kaksi kautta. HIFK:ssa on menossa nyt neljäs kausi, pääasiassa A-junioreissa, mutta myös B-junnuissa. Maaotteluja takana on jo 16.

– Minulla on ollut pienestä pitäen haaveena, että saisin jääkiekosta ammatin. Nyt se on lähempänä ja tavoite, hän kertoo.

Tšekin turnaus oli melkoinen julkisuusrumba: pelasihan samassa joukkueessa erään kuuluisuuden poika Eetu Selänne .

– Eetu on tosi sosiaalinen tyyppi ja hyvä joukkuepelaaja, kannusti muista ja tuli hyvin joukkueeseen sisälle, luonnehtii Rautanen.

Talven peleistä suurin osa on kuitenkin tahkottu HIFK:n A-junioreissa. Joukkue on sarjassa keskivaiheilla.

– Alkukausi lähti huonosti liikkeelle, mutta olemme nostaneet tasoamme. Runkosarjaa on jäljellä neljä peliä ja tavoitteena on nousta kuuden sakkiin ja saada playoff-paikka. Se on vielä ihan mahdollista, mutta vaatii muutaman pisteen.

Pelaaminen A-junnujen edustusjoukkueessa tarkoittaa sitä, että viikonloput reissataan tiiviisti. Pisimmät pelimatkat tehdään Ouluun.

– Onhan se vähän tylsää istua bussissa. Oulun reissut teemme niin, että pelaamme matkalla Jyväskylässä tai Vaasassa ja sitten on peli Oulussa ja kotiin palataan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, kertoo Rautanen.

Rautanen kävi ensimmäisen lukiovuoden Mäntsälän lukiossa, mutta opiskelee nyt Mäkelänrinteen lukiossa Helsingissä.

– Koulusta tulee jonkin verran poissaoloja, mutta koska se on urheilulukio, siellä osataan suhtautua. Lakki on joka tapauksessa tavoitteena. Sitä pitemmälle en ole miettinyt. Valmentajatkin painottavat, että koulu pitää hoitaa hyvin.

18-vuotiaiden MM-kisat pelataan Sveitsissä.

– Kova halu olisi päästä mukaan, myöntää Rautanen.

– Pitää vain seurapeleissä näyttää, että ansaitsee paikan. En ole kuitenkaan varma omasta paikasta, sillä Pohjois-Amerikasta on tulossa kaksi puolustajaa,

Rautanen luonnehtii olevansa peruspuolustaja, joka hoitaa puolustustehtävät hyvin, mutta ei ole mikään pistenikkari. Omasta mielestään hänen parhaita puoliaan on kiekollista vastaan puolustaminen. Luistelutaito on hyvä, mutta tavoitteena on saada vielä lisää nopeutta. Petrattavaa on kiekollisessa pelissä ja pelirohkeudessa.

– Voimapuoli on ikäisekseni hyvällä mallilla, mutta siinäkin on vielä parannettavaa, kertoo nuori mies, jolla pituutta on 181,5 senttiä ja painoa 80 kiloa

Mitä Mäntsälästä lähti mukaan maailmalle?

Juho Rautanen kertoo saaneensa mukaan maailmalle Mäntsälästä hyvät perustaidot ja pohjan lähteä eteenpäin.

Urakehityksen kannalta ratkaiseva arvo on myös perheen tuella. Äiti ja isä kuskasivat kiekkoilijapoikaansa vuosikaudet.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat