Ohkolanjoen varren maanomistajille kysely

POHJAPATO Joenpinnan nostohaluja aletaan selvittää jo helmikuussa.

Ohkolanjokea uhkaa umpeenkasvaminen, vedenpinnan korotusta ajavat muistuttavat.

Arolan-Jokelanseudulle kaavailtu Viherkylä-hanke etenee nytkähdellen. Asiaa eteenpäin vievät maanomistaja Aki Riihimaa ja Kari Marttinen etsivät edelleen jotakuta aktiivista mukaan lähtijää, joka ottaisi vastatakseen hankkeen yhden kokonaisuuden, Ohkolanjoen vedenpinnan korottamisen metrillä.

Miehet ovat etsineet Ohkolanjoki-hankkeelle vetäjää jo yli vuoden ajan. Tällä hetkellä vetäjänä toimii Marttinen.

Joen palauttaminen ennalleen maksaisi noin neljännesmiljoonan.”

– Tämän kuun aikana lähetämme Ohkolanjoen rannan maanomistajille kyselyn suhtautumisesta vedenpinnan nostoon, Marttinen kertoo.

Helmikuun aikana lähetettävän kyselyn saa noin 30 maanomistajaa.

– Nosto koskettaa välittömästi tätä ryhmää. Mutta hankkeesta hyötyvät monet muutkin, kun joesta tulee jälleen leveä ja oikea joki., Aki Riihimaa sanoo.

Joen surkastuminen ojaksi ja rantapenkereiden sortumiseen johtanut kehitys alkoi 80-luvun lopussa, kun vedenpinta aleni noin metrin Haarajoen myllyn lopettaessa toimintansa.

Joen palauttaminen tehtäisiin pohjapadolla tai useilla sellaisilla. Marttinen kertoo alustavan kustannusarvion olevan, että pohjapadon rakentaminen maksaisi noin neljännesmiljoona euroa. Rahaa hankkeeseen voi saada esimerkiksi Maaseudun kehittämisyhdistys Silmulta.

Vetäjäksi lähtevällä on edessään melkoinen määrä byrokratiaa, mutta Marttinen kertoo sekä Keski-Uudenmaan Veden toimitusjohtaja Mauri Pekkarisen että ELY-keskusten suhtautuvan hankkeeseen myönteisesti.

Myös poliitikoilta löytyy tukea. Jokelanseudulla asuva kunnanhallituksen puheenjohtajuuden juuri jättänyt Veijo Peltola pitää korottamissuunnitelmia kärkevinä.

– Mutta hankkeen toteuttaminen vaatii paljon työtä, hän muistuttaa.

Ohkolanjoki on yksi isoimmista Vantaanjokeen laskevista uomista. Sen pituus on noin 18 kilometriä.

Joen palauttamiselle on haettava lupa Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. Lupahakemuksen käsittelyaika Avissa saattaa olla noin vuosi.

3 hankkeen
Viherkylä

Tavoitteena on elävöittää Arolan-Jokelanseutua nostamalla

1.Ohkolanjoen pinta metrin korkeammalle

2.perustamalla ryhmäpuutarha (ennen käytettiin nimeä siirtolapuutarha) joen varteen

3.nostattamalla pihakylä Haarajoen sahan lähelle.

Hankkeiden takana olevista maanomistajista Aki Riihimaa omistaa haarajoen sahan ja Kari Marttinen alueen, jolle ryhmäpuutarha tulisi.

Haarajoen sahan tulevaisuus on tarkoitus ratkaista tulevan kevään aikana, Aki Riihimaa kertoo.

Sahan toiminta voi jatkua uuden yrittäjän vetämänä.

Sahan vanhan puusepän verstaaseen on perustettu kuntosali Kuntosaha. Sen toiminta voi jatkua, vaikka saha heräisikin tämänhetkisestä lepotilastaan.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat