Paikalliset

Piparkakkutaloja Joulumaahan

YHTEISTYÖ Montessorileikkoulu ja Keuda löivät hynttyyt yhteen.

Tässä ollaan vasta alkuvaiheessa, mutta Saaren Joulumaassa on valmiita piparkakkutaloja, joita vuosi sitten tehtiin peräti 80 kappaletta.

Arto Jussila

On iso urakka leipoa ja tehdä kymmeniä piparkakkutaloja. Englanninkielisellä Montessorileikkikoululla on niiden valmistamisesta pitkät perinteet. Viime jouluna Saaren Joulumaassa myytiin peräti 80 leikkikoululaisten piparkakkutaloa. Vanhempainyhdistyksen hallituksessa vanhempaintoimikunnan vastaavana toimiva Markku Hautakorpi on kiitollinen Lukkarinpolun Keudalle, joka suostui mukaan piparkakkutalotalkoisiin.

– Lapset pääsevät tekemään niitä itse ja mukana on myös Keudan opiskelijoita. Keudalaiset valmistivat taikinan hyvällä reseptillä, rakentavat talot ja lapset pääsevät vielä viimeistelemään ne, kertoi Hautakorpi.

Montessorileikkikoulun varajohtaja Riikka Erkkilä muistaa, että piparkakkutaloja on tehty Joulumaahan parikymmentä vuotta.

– Keudan mukaantulo helpotti urakkaa paljon. Meillä on pieni keittiö, joten saimme täältä käyttöömme myös paremmat tilat. Olemme oikein tyytyväisiä siihen, että perinne jatkuu.

Englanninkielisessä Montessorileikkikoulussa on 32 lasta.

– Pyrimme siihen, että kun lapsi astuu sisään leikkikouluun, kieli vaihtuu englanniksi. Lapsen korva oppii kuulemaan vierasta kieltä nopeasti, ja kun on ollut leikkikoulussa kolme vuotta, ymmärtää jo englantia. Lapsilla on iso potentiaali oppimiseen.

Leikkikouluun olisi enemmänkin tulijoita kuin voidaan ottaa. Montessorileikkikoulussa ollaan tyytyväisiä siihen, että Mäntsälässä on yhä leikkikoulussa puolipäivä-mahdollisuus.

Keudan päättävän kokkikolmosten ryhmänohjaaja Timo Keinänenkin on mielissään vaihtelua tuovasta yhteistyöstä.

– Valitsimme tällä kertaa piparkakkutaloihin ruisjauhopohjaisen taikinan, se tuntui mukavammalta ja on terveellisemmän kuuloinen, paljasti Keinänen.

Jouluravintola

Keudan ammattiopiston ravintola-alan opiskelijat avaavat Lukkarinpolulla opetusravintola Lukkarissa jouluravintolan. Se on yleisölle auki 9.-18. joulukuuta.

– Pöytä kannattaa varata etukäteen, sillä meillä on isojakin, jopa 50 hengen tilauksia, neuvoo ryhmänohjaaja Timo Keinänen.

Tarjolla ei ole perinteisiä jouluruokia. Pääruokavaihtoehdot ovat

Oliiviöljyssä haudutettua lohta sahramirisottoa ja sabayon-kastike

Porsaanposkea, palsternakka-selleripyree ja olutkastike

Aurinkorasvassa kypsytettyä kalkkunanrintaa, kurpitsa-bataattipyree ja valkoviinikastiketta

Lampaanfileettä ja pekonia, karamellisoituja juureksia ja kahvikastike

Vuohenjuustoa punajuurta ja vadelmakastiketta.

Alkuruoka nautitaan noutopöydästä. Jälkiruokavaihtoehtoja on kolme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat