Minne mennä

Katrinranta avautuu heinäkuussa

virkistyskäyttöön Mäntsälän Retki kunnosti rantasaunan kaikille kuntalaisille.

Katrinrannassa on myös pukuhuone. Teuvo Peltonen ja Pekka Puisto kertovat, että Puiston Iines-koira on Katrinrannan vakiokalustoa.

Arto Jussila

Mäntsälän Retken kunnostama Katrinrannan rantasauna avautuu kaikelle kansalle Sääksjärvellä heinäkuussa. Mäntsälään saadaan talvisin myös avantouintimahdollisuus. Nyt Mäntsälän 50-60 avantouinnin harrastajaa ovat käyneet Salusjärvellä Orimattilassa sekä Vantaalla ja Askolassa.

Mäntsälän Retki vuokrasi Katrinrannan kunnalta jo on talkoovoimin kunnostanut rapistumaan päässyttä saunaa lähiympäristöineen. Kunta rakensi rantaan pelastustien.

Ulkopuoliset saavat käydä saunomassa kolmen euron maksua vastaan yleisillä saunavuoroilla: uimassa tai avannossa. Maksuilla katetaan korjaus- ja ylläpitokustannuksia. Muina aikoina Katrinranta on vapaassa käytössä ja sitä myös vuokrataan.

– Talkoissa on ollut todella kiitettävästi väkeä, jopa noin 30 henkeä. Upeaa, että talkoohenkeä yhä löytyy, kiittää Teuvo Peltonen , joka saunatoimikunnassa yhdessä Urpo Ratian ja Pekka Puiston kanssa on johtanut kunnostustöitä.

– Olemme saaneet avuksi ammattimiehiä, muurareita ja ikkunantekijöitä. Olemme saaneet myös materiaaliapua, kuten puuta ja lautatavaraa. Sääksjärveläiset ovat olleet hienosti mukana, eli ei täällä pelkästään Mäntsälän Retken väkeä ole ahkeroinut.

Teuvo Peltonen huomauttaa, että pohdittavana on myös toiminnan kehittäminen. Ajatuksissa on muun muassa luontopolku.

Pekka Puisto kertoo, että jo keväällä Katrinrannassa kävi paljon ihmisiä tutustumassa paikkaan.

– He ihmettelivät, että tällaiselle paikalle kunta ei ole tehnyt mitään.

Kunnostustyöt jatkuvat koko kesän ajan. Nuotiopaikka Katrinrannassa jo on ja kesällä valmistuu myös laavu, jolloin nuotion ääressä voidaan istua kastumatta, vaikka sataisi vettäkin. Nyt saunaan mahtuu kevyesti kahdeksan henkeä, mutta lauteiden laajennuksella tilaa saadaan noin 12 hengelle.

Pikaisella aikataululla tehdään myös puuliiteri. Pukuhuone Katrinrannassa jo on ja saunan eteisen vieressä on toinen pukeutumistila. Saunavuorot ovat naisille ja miehille yhteisiä, joten uimapuku ja -housut on otettava mukaan.

Saunavuorot alkavat 2. heinäkuuta ja sauna on lämmin koko kesän ajan keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 17-20.

Mäntsälän Retki tulee pitämään myös yleisiä nuotioiltoja perjantaisin ja lauantaisin kello 18 jälkeen.

Avantouinti käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa: yleisövuorot ovat perjantaisin ja sunnuntaisin kello 16-20.

KATRINRANTA

Osoite: Sääksjärventie 374.

Katrinrannan omisti aikoinaan helsinkiläinen hammaslääkäri, joka vietti Sääksjärvellä vapa-aikaansa.

Rantatörmän yläpuolella sijainnut päärakennus paloi 60-luvulla, jonka jälkeen Helsingin katulähetys sai testamentilla kiinteistön käyttöönsä. Kun alue tuli myöhemmin myyntiin, kyläläiset vihjasivat, että kunnan kannattaisi käyttää etuosto-oikeutta ja hankkia ranta rakennuksineen kunnan omistukseen. Sen jälkeen rakennukset rapistuivat ja kärsivät ilkivallasta.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat