Ohkolan navettapuoti on sisustajan löytö – maalaisromantiikkaa peltomaisemien keskellä

Helena Vainion navettapuodista löytyy uusia ja vanhoja aarteita.

sauvo.jylha@media.fi p0400-42488

Kauppa kiinni ja kotiin, tuumii Helena Vainio.

sauvo.jylha@media.fi p0400-42488

Kortit ovat puodin omistajan tekemiä.

sauvo.jylha@media.fi p0400-42488

Lehmät, possut ja poni ovat Vainion tilalta jo kaikonneet ja tilalle syntyi navettapuoti.

MÄNTSÄLÄ |Kevät tuoksuu jo Ohkolan laveiden peltomaisemien keskellä. Mutkaisen hiekkatien varrelle kätkeytyy sisustajan helmi, Ohkolan navettapuoti, jossa ovat viimeksi 70-luvun lopulla asustelleet pikkupossut. Navettapuotia emännöi maatalousyrittäjän tehtävistä eläkkeelle jäänyt Helena Vainio. Hän asuu tilalla puolisonsa Juha Vainion kanssa.

Viimeisin asukas oli karkaileva poni.

– Lehmät lähtivät jo 60-luvun lopulla ja siat kymmenisen vuotta myöhemmin. Itse emme eläimiä tilalla pitäneet, vaan edellinen sukupolvi, kertoo Vainio.

Ratsastusta harrastanut Vainion tytär on ollut viimeisin eläinten pitäjä. Hänellä oli hevonen ja pari ponia, jotka olivat varsin seikkailuhenkisiä ja tykkäsivät aika ajoin karata aitauksesta omille teilleen.

Vainio raottaa kaksi vuotta sitten toukokuussa avatun navettapuodin ovea ja eteen aukenee viihtyisä sisustuskauppa, jossa on Ruotsista tilattuja sisustustavaroita ja emännän itsensä kunnostamia huonekaluja.

– Tykkään kaikesta vanhasta, puodinpitäjä naurahtaa ja esittelee itse maalaamiaan kaappeja ja tilalta löytyneitä kahvipurkkeja. Vanhoja räsymattoja ja Arabian maitokannuja kysellään yhä paljon.

Kevät on sisustajien vilkkainta aikaa. Toinen sesonki osuu joululle.

– Kesällä on hiljaisempaa, etenkin heinäkuussa, mutta heti elokuussa vilkastuu, kun koulut alkavat.

Kahviotakin Vainiolta on kyselty, mutta sitä hän ei ole vakavissaan miettinyt.

– Pitäisi olla hygieniapassi ja isommat tilat.

Pop-up -tyylistä kahvilaa hän on puodin yhteydessä muutaman kerran pitänyt ja niitä hän aikoo harrastaa jatkossakin. Navettapuodin ovensuuta koristaa miehen siskon pojan tuoma ompelukone ja navetan eteistä antiikkikauppiaalta ostettu rautasänky, joka odottaa uutta pintakäsittelyä.

Tavaroita on saatu lahjoina, mutta puodissa on myös sellaista tavaraa, mitä maataloon on vuosien varrella kertynyt, kauniita vanhoja pitsilakanoita esimerkiksi.

Muita sisustuspuoteja

Myös Tuusulassa on navettaan perustettu sisustuspuoti, Marin Putiikki. Mari Kylänpään navettapuoti löytyy osoitteesta Rantatie 110 B. Valikoimassa on miljööseen sopivia tuotteita ja tyyli on sekoitus uutta ja vanhaa.

Järvenpään Kinnarissa voi tehdä sisustuslöytöjä vanhassa suksitehtaassa, joka on osoitteessa Suksitehtaankatu 2. Tehtaalla joukko käsityöläisiä tekee työtään ja myy tuotteitaan.

Sipoon Nikkilässä on Merja Varvikon Bedmil. Sisustuskaupan osoite on Iso Kylätie 7. Villa Wega on rakennettu vuonna 1907. Siinä on ollut mm. lyhyttavarakauppa ja kahvila.

Written by:

Anne Sirvio

Ota yhteyttä