Piilota X Palauta

Mäntsälään suunnitellaan 180-metristä tuulivoimalaa

Paikalliset Kommentoi

Mäntsälän Sähkö kaavailee tuulivoimalaa Nummisiin. Yhtiöllä on suunnitteilla yhden myllyn pystyttäminen Jätyrinmäelle. Jätyrinmäki sijaitsee vanhan Helsingintien eli Eteläisen Pikatien ja moottoritien välissä.

Tuulivoimala olisi Mäntsälän ensimmäinen, eikä lähiseuduillakaan niitä ole. Rakennelma kohoaisi peräti 180 metrin korkeuteen, konehuone ja siivistön keskipiste tulisi tornin jalan huipulle 120 metriin. Siipien pituus on 60 metriä. Rakennelma olisi korkeudeltaan 2,5 kertaa Stadionin tornin korkuinen. Kun Jätyrinmäki on korkeudeltaan yli 107 metriä, olisi voimala varsinainen maamerkki.

Hanke on vielä selvittelyvaiheessa. Mäntsälän Sähkö hakee parhaillaan voimalalle suunnittelutarveratkaisua.

VTT:n erikoistutkija Hannele Holttinen kertoo, että Mäntsälän hanke kuulostaa juuri oikeanlaiselta sisämaahan.

– Sisämaassa tarvitaan huomattavasti korkeammat myllyt kuin rannikolla. Vielä 50 metrin korkeudessa tuuli ei metsäalueilla ole tarpeeksi vahva, jotta se tuottaisi riittävästi energiaa, Holttinen kertoo.

Mäntsälän Sähkön varatoimitusjohtaja Vesa Selikare sanoo, että voimalan paikka moottoritien varressa ja melko kaukana asutuksesta ovat tärkeitä rakentamista puoltavia seikkoja.

– Lähin asutus on noin 350 metrin päässä. 500–600 metrin päässä myllyn paikasta on viisi, kuusi taloa, Selikare kertoo.

Kustannuksia voimalasta tulisi 4-5 miljoonaa euroa. Tehoa torni tuottaisi kolme megawattia.

Mäntsälän Sähköllä on tarkoitus vuokrata voimalan tarvitsema maa-alue pitkällä vuokrasopimuksella. Kun luvat ja kauppakirjat ovat kunnossa, nousee torni melko nopeasti.

– Kauppakirjojen allekirjoittamisesta kestää puoli vuotta, niin masto on valmis, Selikare sanoo.

Riittääkö yksi mylly?

Nummisissa asuva Timo Mäkelä suhtautuu myönteisesti naapurustoon kaavailtuun tuulivoimalaan, mutta häntä hieman epäilyttää koko hankkeen mielekkyys.

- Onko yhden tuulimyllyn rakentamisessa järkeä, pohtii Mäkelä.

- Yhdellä myllyllä ei vielä paljon sähköä saada aikaan Mäntsälän kuntalaisille. Jos hanke toteutuu, aleneeko sähkön hinta. Puhtaasti tuotettu sähkö ja ekologisuus ovat sinänsä hienoja arvoja.

Mäkelä uskoo, että tuulivoimalan ääni ei moottoritien ja oikoradan välissä asuvaa omakotitaloasujaa häiritse. Hänen perheensä on asunut Nummisissa kymmenen vuotta, ja sinä aikana alueelle on rakennettu oikorata ja moottoritie. Moottoritien pauhu on hänen mukaansa oikoradan meluhaittaa huomattavasti suurempi. Yksi tuulimylly ei siinä metakassa tunnu enää miltään.

Tuulivoimalahankkeesta kertoo lisää perjantaina ilmestyvä Mäntsälä-lehti.

toimitus

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.