Piilota X Palauta

Pääkirjoitus: Kun kaikki ei mene ihan putkeen

2 Kommentoi

Vesiosuuskunta Mustijoella on ongelma. Osa nummislaisista ei halua liittyä vesijohtoverkostoon.

Ja toisaalta monella nummislaisella on ongelma. Heidän on pakko liittyä tähän verkostoon, vaikka he eivät haluaisikaan. Varsinkin vanhuksille tästä voi tulla ylittämättömiä taloudellisia ongelmia.

– Monilla on sellainen harhakäsitys, että esimerkiksi vanhukset voisivat saada helposti vapautuksen vesijohtoverkostoon liittymisestä, kertoo Tapio Havula. Hän on kunnanhallituksen edustajana vesiosuuskunta Mustijoessa.

– Kuitenkin, jos kylä kuuluu vesiosuuskunnan toiminta-alueeseen, vapautusta on erittäin hankala saada, hän jatkaa.

Nummisten kylä kuuluu vesiosuuskunta Mustijoen toiminta-alueeseen. Näin on valtuustossa päätetty aikanaan. Mutta tämä toiminta-alue on vahvistettu vasta osittain. Ja kenenkään ei ole pakko liittyä vesiosuuskuntaan, ellei toiminta-aluetta ole vahvistettu. Nyt siis odotellaan.

500 ihmistä on maksanut liittymismaksun, mutta kiirettä ei pidetä. Verkoston käyttöaste on vain 40%. Monenlaista puhetta on ilmassa.

Vesiosuuskunnalla on ollut taloudellisia ongelmia, maksuja on jouduttu nostamaan, ihmiset ovat vaihtuneet, jopa nimikin on matkan varrella muutettu. Monilla asukkailla on suuria epäilyksiä asioiden hoidosta.

– Innokas porukka lähti liikkeelle, vailla mitään taloudellista tai muutakaan tietoa, kertoo eräs alueen asukas.

Häntä itseään oli yritetty saada maksamaan, ja sitten pyydetty hakemaan vapautusta Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselta. Sieltä kuitenkin ilmoitettiin, ettei vapautusta tarvita, koska kiinteistö ei kuulu lainkaan tähän vahvistettuun toiminta-alueeseen.

Toisaalta ymmärtää myös vesiosuuskunnan huolen, sillä alhainen käyttöaste saa systeemin toimimaan huonosti. Laitteet on mitoitettu suurempaa käyttöä varten, ja ongelmia esiintyy niin puhdasvesi- kuin jätepuolellakin.

Olisiko parempi, jos kunta hoitaisi tällaisia asioita? Etteivät innokkaat kyläläiset joutuisi liian vaikeiden tehtävien eteen. Kyläläisten sopukin voi olla koetuksella.

Mikko Mela

mikko.mela@lehtiyhtyma.fi

2 kommenttia Kommentoi
toimitus

Kommentit

1.4.2012 23:42

On kyllä ymmärrettävää että vesiosuukunnan talous ontuu jos liittyjiä on liian vähän. Pitäisi kyllä etukäteen varmistua siitä että vapaaehtoisia maksajia on tarpeeksi ennenkuin kaivaminen alkaa. Jos näin ei käy vesiosuuskunnalla on kiusaus pyytää kuntaa vahvistamaan toiminta-alueen mikä tietää pakkoliitäntää kaikille.

Pakkoliitännän perustuslaillisuutta voidaan kyseenalaistaa koska pakkopykälällä rikotaan vapaata sopimusoikeutta ja omaisuuden suojaa vastaan.

6.4.2012 15:41

Vesihuoltolain pakkopykäliä vastaan löytyy adressi osoitteessa: http://www.adressit.com/vesiosuuskuntien_pakkoliitantaa_vastaan

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.